Hlavní obsah

ČR zrušila návštěvu mezinárodních expertů na korupci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká republika na začátku října na poslední chvíli zrušila návštěvu mezinárodní expertů OECD na boj proti korupci. Zástupci OECD se v pátech nechali slyšet, že je to velmi znepokojuje, protože ČR tím nedostála svým mezinárodní závazkům.

Článek

Návštěva byla domluvená od února, Česko ji však tři dny před jejím uskutečněním (10 - 14. října) zrušilo. Zdůvodnilo to technickými problémy. OECD už ČR požádala, aby stanovila nejbližší další termín návštěvy.

Hlavním partnerem OECD mělo být podle šéfa protikorupčního oddělení OECD Patricka Mouletteho ministerstvo spravedlnosti, ale experti měli mluvit také s lidmi z dalších ministerstev a s představiteli civilní společnosti, soukromého sektoru, policie a dalších složek.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun řekl, že návštěvu bylo nutné odložit proto, že některé složky na poslední chvíli odřekly svoji účast. Ministerstvo proto navrhlo kvůli efektivitě odložení návštěvy na pozdější dobu, dodal. O novém termínu se podle Dimuna jedná. Podle něj resort sám byl na návštěvu připraven a chyba je v dalších účastnících.

Moulette v rozhovoru upřesnil, že pro návštěvu nebyl nějaký zvláštní důvod. Mělo jít o rutinní kontrolu, jakou experti OECD uskutečnili už v řadě zemí v souladu s mechanismem, který stanoví protikorupční úmluva OECD.

Poprvé, co někdo návštěvu zrušil

České úřady podle něho zdůvodnily zrušení návštěvy technickými důvody, "ne moc přesvědčivými, protože technické otázky lze vždycky vyřešit, je-li politická vůle". Dodal, že je to poprvé, co některá ze 36 signatářských zemí úmluvy (30 členů OECD a šesti nečlenů) návštěvu expertního týmu odvolala. "Doposud to každý přijímal, doufám, že se z toho nestane precedens pro další země," řekl.

V žebříčku vnímání korupce, který před několika dny zveřejnila organizace Transparency International (TI), skončila Česká republika spolu se Slovenskem, Řeckem a Namibií na 47. místě ze 158 hodnocených zemí. Ze států Evropské unie bylo horší jen Polsko. [celá zpráva]

Reklama

Související články

TI: V Česku bují korupce jako v Namibii

Česká republika má co dohánět při boji s korupcí. Podle v úterý zveřejněného žebříčku korupce mezinárodní organizace Transparency International (TI) je Česká...

Výběr článků

Načítám