Hlavní obsah

Covid můžou roznášet i mouchy. Infekční jsou až 24 hodin

Právo, Michal Mocek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirovou nákazu může přenášet i obyčejná moucha domácí. K tomuto závěru dospěli vědci z americké Kansaské státní univerzity (KSU), kteří vystavili mouchy působení koronaviru a poté zjišťovali, jak moc a jak dlouho jsou nakažlivé.

Foto: ČTK

Moucha masařka

Článek

Jürgen Richt, ředitel Centra pro infekční nemoci (CEZID) při KSU a spoluautor studie, řekl webu Verywell Health, že on a další vědci se rozhodli otestovat přenos viru na mouchy, protože „v mnoha případech covidu-19 nevíme, jak se někdo nakazil virem“.

Přichází potomstvo X. Amerika se připravuje na miliardy cikád

Koktejl

Richt a jeho kolegové tvrdí, že „mouchy domácí získaly nakažlivý SARS-CoV-2 (koronavirus) a dokázaly jej uchovávat po dobu až 24 hodin“. Mouchy podle nich nákazu dokázaly nejen získat a uchovat, ale také po celou tu dobu šířit.

Varování před panikou

To si aspoň Američané vyvodili ze zkoumání vzorků, jež byly odebrány z míst, jichž se nakažené mouchy dotkly. Tyto vzorky sice neobsahovaly aktivní koronavirus, našly se v nich ale zbytky RNA (kyseliny ribonukleové) z nakažlivého viru.

Indie nedbala varování expertů, teď čelí náporu covidu

Svět

Neznamená to, že bychom měli podlehnout panice kvůli infekčním mouchám. Američané připustili, že je ještě třeba zjistit, zda k nákaze všudypřítomných much dochází přirozeně, anebo jen v případě, že jsou – jako v laboratoři – cíleně vystaveny působení koronaviru. I Richt připustil, že pravděpodobnost přenosu covidu z domácí mouchy na lidi je nízká.

Reklama

Výběr článků

Načítám