Hlavní obsah

Co lidovec, to pitomec. Ve Sněmovně se po schválení stavebního zákona pohádali

Praha
Aktualizováno

V úterý ve Sněmovně přehlasovali poslanci veto Senátu ke stavebnímu zákonu. Přidali se i komunisté, kteří ale ještě při předchozím hlasování zákon ve Sněmovně nepodpořili. To zkritizovala po schválení opozice. „Co lidovec, to pitomec,” prohlásil v emotivní diskuzi poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

Co lidovec, to pitomec. Ve Sněmovně se po schválení stavebního zákona pohádaliVideo: psp.cz

 
Článek

„Od té doby se nic nezměnilo, tisk zůstal stejný. Nerozumím tomu obratu, kdy komunisté prosadili něco, pro co minule nehlasovali. Logiku v tom marně hledám, nevím, jak to dokážete vysvětlovat,” pustil se do komunistů šéf lidovců Marian Jurečka.

Na něj reagoval poslanec KSČM Leo Luzar. „Ministerstvo vyšlo vstříc tomu, co jsme říkali. Proto jsme to podpořili,” opáčil Jurečkovi.

Sněmovna stvrdila nový stavební zákon

Domácí

Komunistům totiž původně vadilo, že prošel pozměňovací návrh, který umožní, aby obytné místnosti podle nového stavebního zákona nemusely mít přímé osvětlení a větrání. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) jim nabídla, že tyto podmínky určí vyhláška.

Argumentace komunistů ale nenechala klidného lidovce Jana Bartoška. „Komunisti, co čin, to zločin, co slovo, to lež. Chytli jsme vás při lži. V zákonu se nic nezměnilo. Najednou vám nevadí, že budou lidé bydlet v dírách,” prohlásil.

„Co lidovec, to pitomec”

„Baví mě ta naivita, kdy si myslíte, že vyhláškou lze napravit něco, co je v zákoně. Jsou to jenom výmluvy,” přidal se i poslanec KDU-ČSL Marek Výborný.

Výtky lidovců zvedly z lavice několik komunistických poslanců. „Platí také: co lidovec, to pitomec,” reagoval Ondráček.

„Mě může urazit jen inteligent,” opáčil mu lidovec Pavel Bělobrádek.

Komunistický poslanec Ondráček čelí nařčení, že v disertaci opisoval

Domácí

Senát zákon vetoval začátkem července hlasy všech přítomných senátorů. Nelíbil se jim hlavně navrhovaný přesun stavebních úřadů pod stát. To kritizovala i sněmovní opozice.

Opoziční řečníci varovali hlavně před kolapsem stavebního řízení, který podle nich přinese plánované zřízení Nejvyššího stavebního úřadu. Zákon nazývali paskvilem a vládě vyčítali, že ho protlačuje silou.

Reklama

Výběr článků

Načítám