Hlavní obsah

ČLK: zdravotnická dokumentace nepatří do rukou hejtmana

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Česká lékařská komora (ČLK) se v pondělí ostře ohradila proti tomu, že hejtman Karlovarského kraje předal zdravotnickou dokumentaci paní Hlinkové. Podle ní tak porušil zákon.

Foto: Vratislav Konečný

Ředitel karlovarské divize VLS ing.Milan Suk se chystá pasovat úspěšného střelce, který skolil svého prvního jelena,

Článek

"Hejtman porušil zákon, když osobně převzal zdravotnickou dokumentaci zemřelého Ivana Hlinky a předal ji za velkého mediálního zájmu paní Hlinkové. Tento postup je totiž protiprávní, nikoli proto, že by přístup k informacím neměla paní Hlinková mít, ale proto, že zdravotnická dokumentace nepatří do rukou úředníka, ani politika, ale výlučně do rukou osob stanovených zákonem," píše se v pondělním prohlášení České lékařské komory.

"Zdravotnická dokumentace nepatří do rukou krajského hejtmana! Není totiž významné, zda prohlásil, že do ní nenahlížel. Je otázkou, zda by krajský hejtman postupoval stejně kdyby šlo o běžného občana a případ nebyl sledován sdělovacími prostředky. Zákon musí dodržovat i politik," uvádí se v prohlášení. Komora se zároveň ohradila vůči tvrzení, že lékaři karlovarské nemocnice odmítli vydat zdravotnickou dokumentaci paní Hlinkové. "Lékaři nemohou rozhodovat o vydání či nevydání zdravotnické dokumentace, neboť ta je majetkem nemocnice a nikolivěk jejich."

Lékaři by měli, dle názoru ČLK, informovat nejbližší pozůstalé a měli by jim i umožnit nahlédnout do zdravotnické dokumentace, pokud si to přejí. "To se i podle našich informací v případě paní Hlinkové stalo. Tudíž spekulace o pokusu lékařů něco utajit nám připadají nespravedlivé, nepravdivé a ve svém důsledku poškozující pověst lékařského stavu," píše se v prohlášení.

V dokumentu se dále uvádí, že pacient má v souladu s Úmluvou o lidských právech a biomedicíně i se zákonem právo na poskytnutí veškerých informací shromážděných ve zdravotnické dokumentaci vedené o jeho osobě. "Po jeho smrti mají logicky toto právo osoby oprávněné chránit jeho osobnost - manželka, děti a není-li jich, pak rodiče, nerozhodl-li pacient za svého života jinak," uzavírá prohlášení ČLK.

Reklama

Výběr článků

Načítám