Hlavní obsah

Clintonová přiletěla do Prahy kvůli Temelínu

Praha

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová přiletěla po půlnoci ze Spojených států do Prahy. Hlavním tématem její návštěvy bude energetická politika, konkrétně nabídka firmy Westinghouse na dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

Hillary Clintonová přiletěla do PrahyVideo: Novinky

 
Článek

Clintonovou, která v české metropoli stráví necelých 11 hodin, přijal nejdříve ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, jenž jí věnoval zarámovanou fotografii, připomínající její setkání s bývalým prezidentem Václavem Havlem po boku jejího muže, exprezidenta USA Billa Clintona. Poté ji přijme premiér Petr Nečas. V plánu má také setkání se zástupci nejsilnější opoziční strany ČSSD, zřejmě předsedou Bohuslavem Sobotkou a stínovým ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem.

Šéfka americké diplomacie by kolem 13:00 měla odletět do Bruselu, kde bude schůzka ministrů zahraničí zemí NATO.

České úřady uvedly, že mezi tématy bude "politická a ekonomická spolupráce včetně kooperace v civilní jaderné oblasti, společná podpora demokracie a lidských práv ve světě a aktuální otázky mezinárodního dění". Podle amerického velvyslanectví bude Clintonová s českými politiky řešit "posílení energetické nezávislosti".

Jednání o Temelínu

Tendr na rozšíření Temelína je v současnosti jedno z nejaktuálnějších témat česko-amerických vztahů. Americko-japonský koncern Westinghouse je jedním ze dvou zbývajících uchazečů o vybudování třetího a čtvrtého bloku. Americká diplomacie proto zvyšuje svou aktivitu.

Čeští politici už kvůli jaderné elektrárně jednali i s představiteli Francie a Ruska, odkud pocházejí další zájemci o zakázku vypsanou polostátní firmou ČEZ. Ta by měla vyhlásit předběžné výsledky na přelomu roku. O Temelín se ucházejí vedle koncernu Westinghouse česko-ruské konsorcium MIR.1200 a francouzská Areva, která sice byla ze soutěže vyřazena, ale odvolala se proti tomu.

Náklady na dostavbu elektrárny se odhadují na 200 až 300 miliard korun. Stavba třetího a čtvrtého bloku má být hotova nejpozději v roce 2025. Vítěz tendru má být vybrán v příštím roce.

Může dojít i na stíhačky

Do ČR dorazila Clintonová shodou okolností v den, kdy by na jednání Bezpečnostní rady státu mělo vyjít najevo, jestli čeští vojenští piloti budou i v dalších letech létat na stíhačkách Gripen, či zda ministerstvo obrany vypíše výběrové řízení, kterého by se mohli účastnit i další výrobci. V takovém případě by zřejmě americká diplomacie tvrdě podporovala případnou nabídku amerických letadel F-16.

Reklama

Výběr článků

Načítám