Hlavní obsah

Čistka na MPSV: v seznamu už není pět z osmi odborných náměstků

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na ministerstvu práce a sociálních věcí zřejmě skončí svou činnost hned pět z osmi odborných náměstků. Jejich jména už totiž nejsou v poslední verzi seznamu vedoucích pracovníků, kterou úřad ve středu zveřejnil na svém webu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministerstvo práce

Článek

Od 1. ledna má ministerstvo novou organizační strukturu, kterou před Vánocemi schválila vláda Andreje Babiše (ANO). Novou šéfkou rezortu je Jaroslava Němcová (ANO)

Dva posty náměstků byly zrušeny, sekce a odbory v nich se přeskupily. Čtyři z pětice končících náměstků si přivedla či vybrala bývalá ministryně Michaela Marksová (ČSSD), pátá náměstkyně je z ANO. Ministerstvo změny nekomentovalo.

Foto: David Taneček, ČTK

Premiér Andrej Babiš (vlevo) uvedl do funkce ministryni práce a sociálních věcí Jaroslavu Němcovou (vpravo).

Na ministerstvu zřejmě končí náměstek Robert Baxa, který měl na starosti informační systémy. Odchází asi i Zuzana Jentschke Stöcklová (ČSSD) z pozice šéfky sekce sociální a rodinné politiky. V seznamu nejsou ani Petr Hejduk a Martin Kučera, kteří přišli do úřadu z byznysu. Chybí také jméno dosavadní náměstkyně pro odvolání a správní činnosti nepojistných dávek Jany Hanzlíkové (ANO). Všichni náměstci museli před časem projít výběrovým řízením podle služebního zákona.

Zůstávají náměstci pro zaměstnanost Jiří Vaňásek a legislativu Petr Hůrka, kteří na ministerstvu působí léta a vypracovali se z nižších pozic. Ve funkci je podle webu dál také náměstkyně pro sociálně pojistné systémy Iva Merhautová (KDU-ČSL).

Změny i v ČSSZ

Němcová při přebírání úřadu řekla, že razantní personální změny nechystá. Nevyloučila ale případné úpravy fungování úřadu i snižování počtu pracovníků. „Nejdeme jako čisticí komando… Pokud se za poslední roky zvýšil počet zaměstnanců o stovky, podívám se určitě na efektivitu chodu úřadu,“ prohlásila tehdy Němcová.

Němcová koncem roku provedla změny i v České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ). Jejím dočasným vedením nově pověřila ředitele brněnské pobočky Pavla Krejčího. Ten vystřídal náměstka ministerstva Petra Hejduka, kterého do funkce dočasného šéfa ČSSZ dosadila Marksová. Němcová v ČSSZ zastavila také chystané organizační změny, které měly nastat od letošního ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám