Hlavní obsah

Čínská velvyslankyně bude vysvětlovat zrušenou Jurečkovou cestu do Číny

Novinky, zpe, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zrušená cesta ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) do Číny nezapadá do toho, co si Česká republika s Pekingem dohodla, řekl novinářům ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) během středečního jednání vlády. Zaorálkův náměstek Martin Tlapa se proto sejde s čínskou velvyslankyní, která by měla incident vysvětlit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Článek

„Vnímám to dost se znepokojením. Zítra se sejde pan náměstek Tlapa s čínskou velvyslankyní. To téma je poměrně jasné. Dohodli jsme se, že Čína pomůže vyrovnat schodek, který existuje mezi exportem a importem mezi ČR a Čínou. Právě zemědělské výrobky měly být ty, které měly pomoci,“ uvedl Zaorálek.

„Tento krok nezapadá do toho, co se dohodlo. ČR si ve vztahu k Číně plní, co jsme si řekli,“ prohlásil šéf české diplomacie. Dodal, že schůzka je plánovaná už dlouho, teď se však hodí, aby náměstek s velvyslankyní probral Jurečkovu cestu.

Jurečka se měl v Pekingu sejít se dvěma ministry. Číňané však plánované setkání odřekli. Čínská strana podle Jurečky ve vysvětlení uvedla, že důvody „obě strany dobře znají”. Ministr zemědělství stojí za svým lidoveckým kolegou Danielem Hermanem, který se v půli října setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

Dovoz i vývoz klesá

Dovoz z Číny do České republiky v letošním roce do konce srpna klesl. Český statistický úřad uvádí pokles o 1,7 procenta na 276 miliard korun. Český export oslabil o pět procent meziročně na 29 miliard korun.

Reklama

Související články

Jurečka: Čína mi zrušila plánovanou cestu

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) v úterý večer v rozhovoru pro Českou televizi uvedl, že mu čínské úřady zrušily plánovanou cestou do Pekingu, kde...

Výběr článků

Načítám