Hlavní obsah

Čína kvůli kontaktům s Tchaj-wanem přitvrzuje, řekl ministr Petříček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína se podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) snaží o tvrdší postoj vůči těm, kdo udržují kontakty s Tchaj-wanem, který Peking pokládá za svou vzbouřeneckou provincii. Chystaná tchajwanská mise předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) nepomůže, ani neuškodí, řekl dnes Petříček v pořadu Otázky Václava Moravce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD)

Článek

Čína podle Petříčka „postupně přitvrzuje, co se týče kontaktů s Tchaj-wanem”. Další dva diskutéři, poslanci Jiří Kobza (SPD) a Daniel Pawlas (KSČM), naopak před důsledky cesty varovali. Ministr na rozdíl od poslanců uvedl, že cesta není v rozporu s českou politikou jedné Číny. „My si v rámci politiky jedné Číny vyhrazujeme, že budeme udržovat vztahy s Tchaj-wanem,” řekl Petříček. Česko by mělo ve vztahu k Číně využívat toho, že je členem EU.

Tchaj-wan ocenil Vystrčilovu odvahu

Svět

„Nemyslím si, že by tato cesta (Vystrčila na Tchaj-wan) nějakým způsobem pomáhala, ani nebude škodit. Tu cestu doporučit nemohu, ale není v mých pravomocích ji nějak zakazovat,” uvedl ministr. Nemyslí si, že by návštěva nějak zásadně poškodila české obchodní vztahy s Čínou. Připomenul, že řada čínských příslibů ohledně investic v ČR nebyla naplněna.

Trucpodnik na zviditelnění

Místopředseda sněmovního zahraničního výboru Kobza uvedl, že Vystrčilova cesta, která se má uskutečnit na přelomu srpna a září, bude představovat „zásadní odklon od české oficiální zahraniční politiky”. Vystrčilovo zdůvodnění cesty potřebou dodržovat principy a hodnoty demokratického státu a nejen „počítat grošíky”, přišlo Kobzovi jako „nesmírně arogantní a klukovina”.

Čína není Madagaskar, pustil se Klaus do Vystrčilovy „nezodpovědné klukoviny”

Domácí

Člen téhož výboru Pawlas označil podobně jako předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) Vystrčilovu cestu za „jeho trucpodnik, aby se zviditelnil”. Podle Gawlase zahraniční politiku dělá vláda a Vystrčilovo zdůvodnění cesty jsou „proklamace a hesla”.

Vystrčil na adresu kritiků cesty uvedl, že Senát zůstal jedinou institucí, která vůči Číně hájí českou suverenitu, svébytnost a sebevědomí českého národa. „Musíme počítat s tím, že za to nebudeme všemi chváleni,” poznamenal. „Jestliže to někdo považuje za trucpodnik, tak vůbec nic nepochopil, nebo má krátkou paměť, nebo ji má zatemněnou,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám