Hlavní obsah

Čína chystá kvůli Huawei odvetná opatření, řekl Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čína chystá kvůli varování před firmami Huawei a ZTE odvetná opatření a jsou ohroženy investice za miliardy korun. Řekl to ve čtvrtek v televizi Barrandov prezident Miloš Zeman. Podle něj už o tom mají informaci někteří členové vlády. Zeman také řekl, že šéf BIS Michal Koudelka a šéf Úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušan Navrátil ohrozili varováním před těmito fimami ekonomické zájmy Česka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Podle informací ,které mají někteří členové vlády, Čína po této kampani proti společnosti Huawei připravuje odvetná opatření, a ta by měla zasáhnout několik oblastí,” řekl Zeman.

Podle něj by na kauzu mohly doplatil společnosti Škoda Auto a PPF. Ohrožena by mohla být i investice 8,5 miliardy korun, které plánovala Huawei investovat do rozvoje 5G sítí v ČR.

Uvedl, že při jeho minulé návštěvě uzavřela Škoda Auto v Číně dohodu o investici.

„Pokud bude Čína omezovat svou podporu této investiční aktivitě, tak to neblaze zasáhne nejen tento podnik, ale i celý automobilový průmysl a tím i českou ekonomiku,” řekl Zeman.

PPF podle něj nedávno s Huawei uzavřela v Číně dohodu o instalaci sítě 5G na českém území. „Je ohrožena i tato spolupráce, pokud se Čína rozhodne k  restriktivním opatřením,” řekl prezident.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Logo Huawei na budově čínského sídla firmy

Koudelka a Navrátil podle něj ohrozili ekonomické zájmy země v Číně, aniž by měli nějaké konkrétní důkazy, „a postavili nás do situace, že všechno může skončit tak, že místo řečí o digitalizaci ekonomiky tady budeme jako Vašek s pány na ledě stát a nebudeme mít peníze na čtyřikrát vyšší cenu poměrně nákladné techologie 5G.” Právě technologie, které nabízí konkurence Huawei, jsou podle Zemana čtyřikrát dražší.

Uvedl, že (Koudelka a Navrátil) to „dělají buď z blbosti, nebo za peníze.”

Vláda na varování reagovala

Před vánočními svátky NÚKIB vydal varování před užíváním infrastruktury jmenovaných společností kvůli bezpečnostním rizikům. [celá zpráva]

Později upřesnil, že varování nemíří na běžné uživatele mobilních telefonů, ale především na společnosti, které používají informační a komunikační systémy těchto společností.

Vláda v pondělí v reakci na informace NÚKIB nařídila 160 úřadům a firmám, aby provedly analýzu rizik užívání technologií této společností. Jde především o státní úřady a firmy podnikající v komunikacích, rozvodech energií či v oblasti služeb obyvatelům. [celá zpráva]

NÚKIB v metodice uvedl, že firmy Huawei a ZTE mohou být automaticky vyloučeny z budoucích tendrů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám