Hlavní obsah

Desítky úřadů a podniků musí prověřit rizika používání Huawei a ZTE, nařídila vláda

Aktualizováno

Vláda uložila správcům kritické infrastruktury, aby provedli analýzu rizik užívání softwaru a hardwaru čínských společností Huawei a ZTE. Po pondělním zasedání kabinetu to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Týká se to jak státního, tak soukromého sektoru. Mezi celkem 160 subjektů patří kromě úřadů i firmy podnikající v komunikacích, rozvodech energií či v oblasti služeb obyvatelům.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš přichází na jednání vlády

Článek

Podnikům poskytne součinnost Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Ten v pondělí zveřejnil metodiku, na jejímž základě mohou správci kritické infrastruktury a informačních systémů analýzu provést.

Vláda o bodu týkajícím se varování před technologiemi firem Huawei a ZTE jednala v utajeném režimu.

Babiš poznamenal, že kontrolu má provést na 160 subjektů. "To ale neznamená, že každý z nich používá tyto technologie,” řekl premiér.

Před vánočními svátky NÚKIB vydal varování před užíváním infrastruktury jmenovaných společností kvůli bezpečnostním rizikům. [celá zpráva] Později upřesnil, že varování nemíří na běžné uživatele mobilních telefonů, ale především na společnosti, které používají informační a komunikační systémy těchto společností. NÚKIB uvedl, že produkty těchto firem mohou představovat bezpečnostní riziko. [celá zpráva]

Vláda tehdy po úřadu žádala metodický dokument, podle kterého mají úřady postupovat. V pondělí podle Babiše kabinet metodiku obdržel a bude na jednotlivých úřadech, aby analýzu provedly.

Šéf úřadu je s rozhodnutím spokojen

Šéf NÚKIB Dušan Navrátil v České televizi uvedl, že je s rozhodnutím vlády spokojen. Upozornil na to, že pokud se rizika u stávajících technologií zjistí, není snadné je nahradit. Hlavní je podle něj omezit riziko u nových systémů, které se teprve budou budovat. „Nové 5G technologie budou ovládat celý náš život,” řekl.

Podle něj je nutné zabránit tomu, aby někdo měl možnost pozměňovat data případně zasahovat do internetu. „Pokud to budou technologie, které budou operátoři používat absolutně, budou na nich závislí, pak je to vysoká hrozba pro Českou republiku,” řekl Navrátil.

S velvyslancem se sejde Petříček

Kvůli záležitosti se před Vánocemi setkal premiér s čínským velvyslancem na jeho žádost. Čínská ambasáda poté oznámila, že ji Babiš ujistil, že vyjádření NÚKIB není stanoviskem vlády. Babiš v neděli prohlásil, že čínský velvyslanec o obsahu schůzky lhal. [celá zpráva]

Ve čtvrtek se s velvyslancem sejde ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám