Hlavní obsah

Huawei a ZTE by mohly být vyloučeny z budoucích tendrů

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při obměně komunikačních technologií mohou rizika plynoucí z používání systémů čínských firem Huawei a ZTE úřady zohlednit už při zadávání veřejné zakázky. Vyplývá to z metodiky, kterou v úterý zveřejnil Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Zmíněné firmy by tak mohly být vyšachovány z budoucích tendrů.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Huawei a ZTE nicméně nemohou být automaticky vyloučeny z výběrových řízení jen kvůli tomu, že proti nim národní kybernetický úřad vydal varování.

Poslední slovo však vždy bude mít antimonopolní úřad, který o postupu zadavatele veřejné zakázky rozhoduje.

Kvůli varování, které kybernetický úřad vydal loni v prosinci, musí v současnosti na 160 státních úřadů i soukromých podniků provést analýzu rizik. V té musejí popsat možné zranitelnosti systémů a následně případně zavést bezpečnostní opatření, aby se snížily možnosti pro naplnění nežádoucích jevů.

„Jedním z možných opatření může být například postupná náhrada daných technických a programových prostředků a jejich vyloučení z výběrového řízení,“ stojí také v dokumentu kybernetického úřadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám