Hlavní obsah

Cikrt se opět střetl s Rathem, tentokrát kvůli razii v jeho nemocnici

Brandýs nad Labem
Aktualizováno

Někdejší mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt vrací úder hejtmanovi Středočeského kraje Davidu Rathovi za pondělní tzv. přepadovou kontrolu v nemocnici Brandýs nad Labem - Stará Boleslav. Vedení nemocnice, kde Cikrt v současnosti figuruje jako mluvčí, podává protest proti hejtmanově kontrole a požaduje od kraje omluvu.

Foto: René Volfík, ČTK

Stínový ministr zdravotnictví David Rath opět rozzlobil svého někdejšího rivala Tomáše Cikrta.

Článek

Způsob, jakým Rath kontrolu interpretuje v médiích, totiž poškozuje dobré jméno nemocnice a zastrašuje pacienty, zdůvodnil Cikrt.

Vedení nemocnice se domnívá, že Rathova kontrola byla v rozporu s platnými právními předpisy. "Ze všeho nejvíce připomínala policejní razii bez účasti policie s výslechy podezřelých a překračovala rámec kompetencí krajské samosprávy," uvedl. Kontrolující osoby neměly písemné pověření ředitele krajského úřadu, chybělo zdůvodnění kontroly, účastnily se jí neoprávněné osoby a na místě nebyl sepsán protokol, vyjmenoval Cikrt.

Podle Rathovy mluvčí je kontrola povinností

Za údajným útokem představitele krajské samosprávy na soukromou nemocnici vidí Rathovu snahu odvést pozornost od nemocnic, které přímo řídí, a hlavně od jeho blízkého spolupracovníka Filipa Bušiny, který měl tyto nemocnice ekonomicky na starosti a kterého policie vyšetřuje kvůli podezření z rozsáhlých daňových úniků. Podle Cikrta se Rath také možná snaží brandýskou nemocnici zničit, protože ji chce údajně přeměnit v domov důchodců, nebo by tak mohl odstraňovat konkurenci.

Podle mluvčí kraje Berill Maschekové má ale kraj povinnost kontrolovat dodržování pravidel poskytování zdravotní péče. "Nemocnice v Brandýse nad Labem bez předchozí dohody uzavřela celou internu a gynekologii a výrazně také omezila akutní péči na chirurgii. Tím zkomplikovala život nejen okolním nemocnicím, ale také záchranné službě. To byl impulz, který vedl kraj k provedení kontroly," tvrdí Mascheková. Kontroly se podle ní zúčastnil Rath spolu s vedoucí odboru zdravotnictví.

Jak výběr nemocnice, tak způsob kontroly jasně ukazují, že se bohužel nemělo jednat o věcnou a odbornou kontrolu, ale především o politický krok, který má budit strach a obavy.
Petr Bendl

Brandýská nemocnice je jedním ze zdravotnických zařízení, která bývalé vedení Středočeského kraje prodalo. Ostře se proti způsobu její kontroly ohradil ve čtvrtek i bývalý středočeský hejtman a místopředseda ODS Petr Bendl, který stejně jako Rath kandiduje za střední Čechy do Sněmovny.

"Jak výběr nemocnice, tak způsob kontroly jasně ukazují, že se bohužel nemělo jednat o věcnou a odbornou kontrolu, ale především o politický krok, který má budit strach a obavy. Ve výsledku tak kontroly Davida Ratha k lepší zdravotní péči v regionu nepřispějí. Představují totiž především diskriminační tlak pouze na jednu vybranou skupinu nemocnic a jejich vlastníků. Tento výběr může navíc ztížit pozici privátních nemocnic na konkurenčním trhu a do budoucna je oslabit," uvedl Bendl v tiskovém prohlášení.

Bendl dále konstatoval, že je zastáncem přísných kontrol nemocnic, a to bez rozdílu jejich právní formy, zřizovatele či vlastníka. Kontrolu ale podle něj musejí ze zákona provádět zdravotní pojišťovny a také příslušné orgány státní správy - odbory zdravotnictví krajských úřadů a jejich pracovníci s příslušnou kvalifikací. "Rozhodně to ale není politik, koho by zákon k takové kontrole opravňoval," dodal.

Rathova pondělní kontrola v brandýské nemocnici byla reakcí na její oznámení o prázdninovém omezení provozu. Kvůli každoročnímu nižšímu počtu pacientů během léta nemocnice omezila provoz chirurgické a interní ambulance. Podle Cikrta využije výluku k nezbytným hygienickým a stavebním úpravám.  

Reklama

Výběr článků

Načítám