Hlavní obsah

Chudoba rodiny už není důvod pro poslání dítěte do ústavu

– Brno • Aktualizováno
Novinky, jas

Nejvyšší soud (NS) v pátek uveřejnil svůj rozsudek z loňského prosince, podle něhož nejsou chudoba rodiny či špatné bytové podmínky samy o sobě důvodem, který dostačuje k poslání dítěte do ústavní péče.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Pro rodiče a dítě je možnost být spolu základním prvkem rodinného života. Opatření, která jim v tom brání, představují zásah do práva na rodinný život," konstatoval NS v odůvodnění.

Podle soudu musí být odebrání dítěte z rodiny odůvodněné závažnými skutečnostmi. "Takovou skutečností nikdy nemůže být sama o sobě jen majetková nedostatečnost rodiny (zejména rodičů) projevující se především nevhodnými nebo nedostatečnými podmínkami k bydlení. Sama tato okolnost totiž nenaplňuje žádný ze zákonných předpokladů, které mohou být důvodem pro nařízení ústavní výchovy," uvedl soud.

Obdobně může jít o splnění podmínek pro nařízení ústavní výchovy zejména tehdy, jde-li o případ, kdy majetková nedostatečnost rodiny, zvláště pak její špatné bytové poměry, jsou důsledkem zaviněného jednání rodičů
rozhodnutí Nejvyššího soudu

Soud připomněl, že chudoba a bytové problémy mohou být chápány jako důvod pro umístění dítěte do ústavu v souvislosti s dalšími jevy jako je zanedbávání péče ze strany rodičů, či jejich psychický stav.

"Obdobně může jít o splnění podmínek pro nařízení ústavní výchovy zejména tehdy, jde-li o případ, kdy majetková nedostatečnost rodiny, zvláště pak její špatné bytové poměry, jsou důsledkem zaviněného jednání rodičů (např. špatné hospodaření, hazardní hry, alkohol apod," dodal soud s tím, že podstatnou roli hraje i nezájem danou situaci řešit.

NS vydal své rozhodnutí "v zájmu zajištění jednotného rozhodování soudů v těchto věcech".

Reklama

Výběr článků

Načítám