Hlavní obsah

Chudí senioři jsou často bez jednoho teplého jídla denně

– Brno
Právo, Ivan Orel, Stáňa Seďová

Aby zaplatili bydlení, léky a další nezbytné poplatky, odbývají se chudí senioři na jídle. A výsledek? Nekvalitní stravování se často podepisuje na jejich zdraví. Zmapovat situaci a pomoci jim nyní chce obecně prospěšná společnost Světýlko z Brna, která připravila projekt Obědy pro babičky a dědečky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Stačí jen poslouchat. Podnět přišel v lékárně, kdy si přibližně osmdesátiletá babička po zakoupení léků povzdechla: ‚Co teď budu jíst...‘ V tu chvíli mně bylo velice smutno. A vzápětí přišel nápad podpořit tuto skupinu seniorů alespoň jedním teplým jídlem denně,“ řekla Právu ředitelka Světýlka Alena Uhde.

Projekt funguje od začátku roku, do prosince chce Světýlko zvládnout podpořit minimálně 50 seniorů. Jednou z prvních byla paní Magdalena z Krnova. „Její starobní důchod je 3800 korun. Nemohla platit nájem, skončila na ulici a nakonec u nás v azylovém domě pro ženy,“ uvedla Marie Lisztwanová, sociální pracovnice Armády spásy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Paní pobírá dávky hmotné nouze: příspěvek na živobytí, příspěvek na dietu a doplatek na bydlení. To ale její náklady nepokryje. Přitom se léčí na cukrovku,“ dodala Lisztwanová.

Že je nutné při diabetu jako základ diety dodržovat pravidelnou stravu, je zřejmé. I proto Světýlko paní Magdaleně platí oběd z místní Armády spásy, kde je klientka ubytovaná.

Světýlko už loni zaujalo projektem, jehož prostřednictvím pomáhá financovat dětem ze sociálně slabých rodin obědy ve školní jídelně.

Osobně i dovážkou

Nyní rozjíždí obdobný program určený věkové skupině na druhé straně spektra. „Fungující obědy pro školáky pro nás byly inspirací. Nový projekt je primárně určen starým lidem, kteří se kvůli nízkým příjmům špatně stravují, a v jejich blízkém okolí není nikdo, kdo by je podporoval. Vybraným seniorům obědy hradíme ve všední dny po dobu šesti měsíců. Podle míry jejich soběstačnosti i podle možností v dané obci si jídlo vyzvedávají osobně, nebo jim financujeme dovážkovou službu,“ upřesnila Uhde.

Projekt je celorepublikový, o podporu může požádat každý starobní důchodce, případně o obědy pro konkrétního seniora může zažádat sociální pracovník, vedení obce, lékař nebo třeba centrum pro seniory.

„Náklady za šest měsíců činí přibližně deset až 12 tisíc korun na jednoho seniora, konečná částka se odvíjí od ceny obědu konkrétního stravovacího zařízení a případného financování rozvozu až do domu. Odebrané obědy hradíme měsíčně přímo stravovacímu zařízení. Peníze tak nelze zneužít na něco jiného,“ uvedla ředitelka Uhde s tím, že bližší informace o projektu lze najít na www.svetylko.info.

Dalším seniorem, kterému Světýlko pomáhá, je pan Alois. „Pracoval u Českých drah, kde po letech přišel kvůli snižování stavů o práci. Žije sám v podnájmu. Pobírá dávky v hmotné nouzi a také příspěvek na dietu, protože je diabetik. Jeho měsíční příjem ale sotva pokryje všechny náklady, proto je pomoc v podobě pravidelných obědů velkým přínosem,“ popsal další smutný osud Patrik Orel, sociální pracovník krnovské Armády spásy.

Začarovaný kruh

Světýlko spolupracuje s krizovými centry pro seniory, sociálními odbory obecních úřadů či lékaři. Své projekty financuje z veřejných sbírek. „Rádi bychom zajistili obědy co nejvíce babičkám a dědečkům, uvidíme, kolika se nám to podaří,“ dodala Alena Uhde.

Problém výživy seniorů je sice aktuálním, nicméně podceňovaným tématem. Věkem se totiž sice snižují nároky organismu na množství energie přijímané potravou, ale zvyšují se nároky na kvalitu a složení potravin.

A s tím už přímo souvisí finanční situace každého starého člověka. S odchodem do důchodu totiž klesá průměrný čistý příjem zhruba na polovinu. Náklady penzistům ovšem neklesnou tak rapidně jako jejich příjmy a nijak výrazně se neliší od potřeb ekonomicky aktivních lidí.

Naopak lidé nad 55 let mají podle průzkumu Češi po padesátce z roku 2012 zvýšené náklady například na lékařskou péči a léky, které užívají až dvakrát častěji než průměrná populace. Na jídlo jim tak už moc prostředků nezbývá a začarovaný kruh se uzavírá.

Podle České správy sociálního zabezpečení byl průměrný starobní důchod v loňském roce 11 075 korun. Muži přitom mají 12 259 korun, ženy 10 050 korun. Jedná se ale o důchod průměrný, na který mnoho seniorů nedosáhne.

Starobních důchodů bylo loni vyplaceno 2,36 miliónu.

Reklama

Výběr článků

Načítám