Hlavní obsah

Chtěla být se synem, než usne. Nemocnice zavolala policii

Jan Martinek, Právo, Jan Martinek
Praha

Konflikty mezi rodiči malých pacientů a nemocničním personálem, který jim někdy nechce dovolit zůstat s dítětem u zákroku, jsou i dnes v Česku realitou. A to i přes to, že pandemie covidu, během níž byly nemocnice opatrnější, už výrazně ustupuje. Rodiče mají navíc oporu v zákoně, který právo dítěte na nepřetržitou přítomnost rodiče v nemocnici ukotvuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražská Fakultní nemocnice Motol

Článek

Nepříjemnou zkušenost z nedávné doby má paní Lenka, která přijela do motolské nemocnice s ročním dítětem v nočních hodinách na urgentní zákrok.

„Překvapilo mě už, že manžela vůbec nechtěli se mnou pustit na pokoj, chtěl malého jen vidět. Sestra mu ale řekla, že tam může být jen jeden rodič,“ řekla Právu Lenka, jejíž totožnost redakce zná.

Rodiče nebyli očkovaní. Evropské nemocnice proto odmítly operovat jejich tříletého syna

Koronavirus

Neshody s personálem měly ale teprve vyvrcholit.

„Synovi měli udělat před zákrokem anestezii. Já jsem respektovala, že s ním na sále nebudu, ale chtěla jsem být u něj jen do té doby, než usne, aby tam nebyl sám,“ vyprávěla matka.

Vnitřní řád nemocnice

Její požadavek ale nemocniční personál zamítl.

„Řekli mi, že to nejde, že musíme dodržovat vnitřní řád nemocnice. Syn si pár minut popláče a bude to dobré, řekli mi doslova,“ řekla Lenka, která za těchto okolností odmítala syna personálu vydat.

„Zavolali doktory, primářku, nemocniční právničku, a nakonec i policii. Mluvili i o tom, že uvědomí OSPOD (sociálku), na to ale nedošlo,“ vyprávěla Lenka, která nakonec plačící dítě lékařům do rukou vydala.

Primářka řekla, že doufá, že takovou mámu u nich už mít nebudou
Lenka, matka

„Celé situaci se dalo předejít. Nebyla jsem na personál sprostá, nekřičela jsem. Chtěla jsem jen, aby syn viděl, že máma neodchází, než usne,“ uvedla matka, kterou podle jejích slov neempatický přístup personálu velmi překvapil.

„Výkon lékařů byl profesionální, ale velmi mě zklamalo chování zdravotních sester. Bylo vidět, že mi to dávají sežrat,“ řekla Lenka, která si dohadování s personálem s jejich vědomím nahrávala.

Novorozenci jsou ukryti ve sklepě kyjevské nemocnice. Náhradní rodiče se k nim nedostanou

Válka na Ukrajině

„Na jejich přístup jsem si stěžovala i primářce. Řekla mi, že doufá, že takovou mámu už u nich mít nebudou. Prý jsou zvyklí na přístup ‚maminko, dejte nám dítě a běžte pryč‘,“ stěžovala si.

Celá situace, která trvala zhruba patnáct minut, pro ni byla velmi stresující. „Když na mámu s dítětem v náručí naběhne dvanáct lidí včetně policie, bylo to opravdu složité ustát,“ svěřila se.

Opora v zákoně

Mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková Právu potvrdila, že personál skutečně rodičům zamezil, aby u dítěte počkali, než mu zabere anestezie.

„Přítomnost na operačním sále, kde je pacient uveden do celkové anestezie, umožněna nebyla. Rodina svým konfliktním přístupem narušila celý další operační harmonogram,“ napsala Právu mluvčí.

Rodiče se v těchto situacích často odvolávají na paragraf 28 zákona o zdravotních službách. Ten stanoví, že pacient má právo na „nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce, je-li nezletilou osobou“.

Zároveň v něm ale stojí „a to v souladu s jinými právními předpisy a vnitřním řádem, a nenaruší-li přítomnost těchto osob poskytnutí zdravotních služeb“, a právě na tuto část se nemocnice v podobných případech často odvolávají.

Rodiče v Kalifornii zakázali intubaci čtrnáctileté dcery. Zemřela

Amerika

Petra Langová ze spolku Juno Moneta, který se zabývá právy pacientů, ale soudí, že tento dodatek je cílený pouze na extrémní případy, jako jsou například opilí rodiče.

„Pokud nemocnice omezuje přítomnost zákonnému zástupci, vystavuje se protiprávnímu jednání v podobě zásahů do tělesné integrity nezletilého, přičemž k tomu nemá ústní aktuální informovaný souhlas,“ uvedla pro Právo Langová.

„To se samozřejmě netýká akutních zásahů, ale běžných ošetření, vyšetření, ba i měření teploty či podávání léku na bolest,“ dodala.

Odvolala se také na paragraf 46 zákona o zdravotních službách, který říká, že „vnitřní řád nesmí zasahovat do práv pacienta nad míru, která je nezbytně nutná zejména pro řádný chod zdravotnického zařízení a respektování práv ostatních pacientů“.

Spolek v součinnosti s rodinou chce podat na nemocnici stížnost, případně to řešit i soudně.

Dítě nemá být samo

Podobně to vidí i předsedkyně vládního výboru pro práva dítěte Klára Laurenčíková. „Dítě má právo na přítomnost blízké osoby, aby nebylo v ohrožujících a bolestivých situacích osamocené,“ uvedla pro Právo.

Přítomnost rodičů v nemocnicích se hodně řešila za covidové pandemie, kde zdravotnická zařízení musela dbát na protiepidemická opatření.

Ministerstvo zdravotnictví už tehdy vydalo metodický pokyn, který nemocnice nabádá, aby v co nejvyšší míře umožňovaly přítomnost rodičů u hospitalizovaných dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám