Hlavní obsah

Chřipková epidemie ustupuje

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počet nemocných s chřipkou a akutními respiračními chorobami proti minulému týdnu poklesl o sedm procent. Aktuálně hygienici evidují 1323 nemocných na 100 000 obyvatel oproti 1422 z minulého týdne. Plyne to z dat úřadu hlavní hygieničky.

Ilustrační foto

Článek

„Nejnovější údaje potvrzují, že chřipková epidemie v ČR ustupuje a má již jen regionální charakter. Nadále cirkuluje převážně virus chřipky typu A,“ uvedla hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

Koronavirus v rychlosti šíření překonává MERS, SARS i ebolu

Koronavirus

Vývoj počtu respiračních onemocnění se v jednotlivých krajích liší. Většina hlásí pokles nemocnosti, třeba na jihu Moravy ale po skončení jarních prázdnin počty nemocných opět vzrostly. Setrvalý stav ve srovnání s předchozím týdnem hlásí jižní Čechy či Královéhradecký kraj.

Nejvyšší nemocnost je hlášena z Jihomoravského, Libereckého, Zlínského kraje a z Vysočiny.

Za hranici epidemie je považováno 1700 nemocných na 100 000 obyvatel, ale záleží i na dalších faktorech.

Za nejohroženější skupiny jsou považováni senioři a lidé s dalšími chorobami. Vysokou nemocnost mají rovněž děti.

Počty nemocných akutními respiračními infekcemi v ČR
Kalendářní týden1.2.3.4.5.6.7.8.9.
202065710511122145218651896160814221323

I přes ústup chřipky by lidé kvůli ní – i v souvislosti s šířením koronaviru – konzumovat dostatek ovoce a zeleniny, dodržovat základní hygienická pravidla a v případě nemoci nákazu dále nešířit.

V evropském regionu dosáhla chřipková epidemie vrcholu okolo 5. kalendářního týdne, avšak v některých zemích epidemie chřipky vrcholí až nyní. Ve značné části Evropy ještě přetrvává plošné rozšíření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám