Hlavní obsah

Chřipková epidemie se blíží

– PRAHA
Právo, per

Vypuknutí chřipkové epidemie v České republice očekává hlavní hygienik republiky doktor Michael Vít do tří neděl. Řekl to novinářům ve čtvrtek.

Foto: Vlasta Červenková

plakát

Článek

"V Evropě již chřipková epidemie vypukla, a řádí ve Španělsku, Francii, Finsku, Anglii, Irsku, Portugalsku a v Belgii. V okolních státech, které sousedí s Českou republikou, však je klid. To ale neznamená, že se nám chřipková epidemie vyhne. Naopak, v důsledku cestovního ruchu se k nám rozšíří a očekáváme ji do tří neděl. Kdy to přesně bude se říct nedá," řekl Vít.

Oznámil, že v České republice je nyní 1419 nemocných chřipkou a respiračními nemocemi na sto tisíc obyvatel. Epidemie se přitom počítá od dvou tisíc nemocných na sto tisíc obyvatel. Jestliže v uplynulém týdnu došlo k sedmiprocentnímu poklesu nemocných v Praze na současných 1095 na sto tisíc obyvatel, pak největší nárůst nemocnosti zaznamenalo Ústecko s 1593 nemocnými na sto tisíc obyvatel, dále Liberecko 1612 a Pardubicko 1582.

"Největší nemocnost je mezi malými dětmi a dětmi do 14 let. Zde už práh epidemie, především v Ústeckém kraji, byl překročen," řekl Vít.

Očkování

Protože chřipková epidemie u nás ještě nezačala, stále má smysl se dát očkovat. Vakcíny je dost a očkují praktičtí lékaři a hygienické stanice. Vít řekl, že stát očkoval 450 000 obyvatel starších 65 let, zejména těch, kteří mají diabetes, kardiovaskulární chorobu, nemocné ledviny a další nemoci.

"Světová zdravotnická organizace doporučuje, abychom do roku 2005 proočkovali padesát procent populace nad 65 let, a do roku 2010 75 procent. Je to reálné," řekl Vít. Dodal, že v současné době očkování, které zajistil stát a hradil zem svých prostředků stálo 66 miliónů korun. Od příštího roku by ale toto očkování mělo být plošné u všech lidí nad 65 let a mělo by být hrazeno ze zdravotního pojištění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám