Hlavní obsah

Chlíbek: Karanténa by se měla zkrátit na pět dní. Čekáme rychlou vlnu

Praha

Pracovní epidemiologická skupina ministerstva zdravotnictví podporuje v souvislosti s nástupem varianty koronaviru omikron zkrácení karantény na pět dní, uvedl v rozhovoru pro Novinky šéf skupiny, epidemiolog Roman Chlíbek. Smyslem je, aby nebylo velké množství lidí zbytečně „vyblokováno“ nejen z pracovního života. Podle Chlíbka se očekává, že vlna omikronu proletí Českou republikou rychle. Upozornil, že ohroženější jsou lidé, kteří nejsou dostatečně naočkováni.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vakcinolog a děkan Univerzity obrany, Fakulty vojenského zdravotnictví Roman Chlíbek

Článek

Vláda bude zítra jednat o zkrácení doby karantény. Jaká jsou pro a proti tohoto kroku?

Jde o zcela legitimní věc, která se nyní diskutuje napříč Evropou a světem v souvislosti s verzí omikron, kdy se objevují nové informace ohledně této varianty. Jedním z důvodů, proč se diskutuje o možném zkrácení karantén a izolací je, že inkubační doba této varianty omikron je kratší, než byla inkubační doba u ostatních variant. Největší riziko je tedy jen dva dny před objevením prvních příznaků a tři dny poté.

Omikron se chová trochu jinak. Ministerstvo chystá zkrácení karantény a izolace

Domácí

Současně se ale také ukazuje, že varianta omikron je vysoce nakažlivá a proletí rychlou vlnou celou řadu států. A očekává se, že proletí i Českou republiku. Pokud by se tak zachovala nynější pravidla karantén a izolací, tak by bylo velké množství lidí v krátké době naráz vyblokováno z pracovního procesu či jakéhokoli života. To by ovlivnilo i chod státu a klíčových odvětí.

Karanténa a izolace
V současné době trvá izolace nakaženého 14 dní od pozitivního testu. Karanténa jeho kontaktů trvá také dva týdny, pokud není ukončena negativním testem. Ten je možné podstoupit, pokud osoba nemá příznaky, po sedmi dnech od kontaktu.

Jsou ale i jiné varianty než omikron. Neměla by se kvůli tomu zachovat současná doba karantény?

Opatření je potřeba vždycky nastavit na převládající variantu. Že to bude omikron, už jasně potvrzují některé státy, kde je tato varianta rozšířena více než z 50 procent. A to se očekává v lednu i v České republice.

Takže pokud zde bude hlavní varianta omikron, musíme se na ni připravit, i když některé, kteří onemocněli „předchozí“ variantou, (změna karantény) nepostihne. Řada lidí, kteří se už těmito variantami, jako je například delta, nakazili, jsou ale také proti těmto variantám chráněni.

Dušek: Omikron je de facto nová epidemie. Projde velmi rychle

Domácí

Na jak dlouho by měla být karanténa zkrácena? Je to na pět dní, jak se objevilo v médiích?

Největší možné zkrácení je na pět dní. A vzhledem k tomu, že se očekává lavina omikronu, tak je legitimní v první řadě diskutovat toto.

Takže to budete vládě navrhovat?

My jsme původně navrhovali sedm, v rámci sjednocení jsme následně navrhovali pět dní. Takže ano.

Studie: Omikron umí snadněji obejít imunitu

Evropa

O omikronu existuje studie, která tvrdí, že umí obejít imunitu a naočkovaní se mohou snadněji nakazit. Je to pravda?

Je to možné v případě lidí, kteří jsou naočkováni jednou dávkou či dvěma dávkami. V případě naočkování třemi dávkami je pravděpodobnost, že omikron obejde imunitu, významně nižší. Proto je kladen důraz právě na třetí dávky.

Samozřejmě ale nemá očkování ani tak účinnost sto procent, po třech dávkách se pohybuje kolem 75 procent, a může tak u několika jedinců obejít povakcinační imunitu i po třetí dávce.

Vláda řeší možné zkrácení karantény a izolace na pět dnů

Domácí

Když se nakazím omikronem, nevím o tom a půjdu na třetí dávku, může mi to ublížit?

Nejsou signály, že by to mělo člověka poškodit. Pokud by to takto bylo, nejprve by se doporučovalo testovat. To se ale nedělá, protože to člověku neublíží.

Anketa

Souhlasíte se zkrácením doby izolace a karantény na pět dnů?
Ano
75,9 %
Ne
24,1 %
Celkem hlasovalo 2717 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám