Hlavní obsah

Chlapům se derou slzy do očí. Vůbec nevíme, kde začít, říká otec tří dětí z Moravské Nové Vsi

– Hodonín • Aktualizováno

Slzy se derou chlapům do očí. I takové momenty se daly vypozorovat v Moravské Nové Vsi, kterou ničivý živel zasáhl ve čtvrtek krátce před půl osmou večer. V ulicích Sadová, Pod kostelem či Lipová nebyl jediný dům, který by tornádo nepoznamenalo. Ušetřena nezůstala ani smuteční síň vedle hřbitova, jehož desítky poničených náhrobků rovněž vypovídají o síle tornáda.

Zkáza v Moravské Nové VsiVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„Tam bydlel otec, tam strýc, tamhle sestřenka,“ ukazuje na zdevastované domy v okolí klempíř a otec tří dětí Martin Hlaváč.

„Kam oni půjdou, zatím nevíme. My s manželkou a dětmi asi na nejnutnější dobu do Bojanovic, ty jsou nedotčeny.“

Přelet helikoptéry nad místy neštěstí na Moravě

Domácí

Dům si postavil svépomocí, bydlí v něm šest let. „Naštěstí máme betonové stropy, takže nás to nezavalilo, když to o půl osmé začalo. Ale auto v garáži je na odpis, to je zavalené. A druhé, které stálo venku, je vlastně taky do šrotu. Vůbec si nedokážu představit, jak dlouho budeme následky odstraňovat. Vlastně ani nevíme, kde a jak začít. Podívejte se kolem sebe, tady zůstaly oči pro pláč možná stovkám lidí,“ říká Martin, který stejně jako všichni novoveští čeká na likvidátory z pojišťoven.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Zničená obec Moravská Nová Ves

Foto: Miroslav Homola, Právo

Zničená obec Moravská Nová Ves

„Hlavně že jsme ale na živu. Ani si netroufám pomyslet, co by se stalo sousedům, kdyby nebyli na dovolené,“ ukazuje na další zcela zničený dům v sousedství. Jeho první patro je nejen kompletně bez střechy, ale i bez stropů. „Ty se propadly do ložnice, kterou nahoře měli,“ vysvětluje klempíř Martin.

Hasiči v troskách mrtvé nenašli

Krimi

„Vůbec nevíme, kdy dostaneme vysvědčení. Obě školy to schytaly taky pořádně,“ říkají Jáchym s Martinem, školáci, kteří se snaží pomáhat s úklidem trosek v okolí kostela. Ten je zcela bez střechy i krovů a o času, kdy na něj tornádo udeřilo, výmluvně vypovídají hodiny, které se zastavily na věži tři minuty před půl osmou.

Průjezd městysem Moravská Nová VesVideo: Hodoňáci/Sjůzn Patíková

„My jsme oproti jiným sousedům dopadli relativně dobře, ale byla to opravdu hrůza. Poté, co nám náraz větru vyrazil prosklenou část domu, se vzdušný vír dostal do baráku, a aby nepokračoval v ničení, tak jsme doslova vlastníma rukama drželi vnitřní dveře v chodbě, aby se nám to neprohnalo celým domem,“ popsala Radka Silná v Sadové ulici.

I přes to, že má na domě škody mnohem menší, vichřice jim zdevastovala zahradu. Stromy vytrhala jako sirky a střešní tašky servala a do zahrady naházela jak z domu jejich, tak z vedlejšího, kde bydlí rodiče Silné.

organizátor sbírkyčíslo účtuvariabilní symbol
Český červený kříž333999/27002101
Diecézní charita Brno4211325188/68002002
Adra66888866/0300390
Diakonie Českobratrské církve evangelické2100691426/2010-
Dárcovské SMS
DiakonieDMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS DIAKONIEPOMOC 30; DMS DIAKONIEPOMOC 60; DMS DIAKONIEPOMOC 90
Diecézní charita BrnoDMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS DCHB 30; DMS DCHB 60; DMS DCHB 90
*cena dárcovské SMS je 30, 60 nebo 90 korun

Reklama

Výběr článků

Načítám