Hlavní obsah

Chládek chce dát vyhozeným učitelům odškodné 100 tisíc. U Babiše narazil

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sto tisíc korun odškodného plánuje dát ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) učitelům, kteří nemohli za minulého režimu vykonávat profesi z politických důvodů. Narazil ale u ministra financí Andreje Babiše (ANO). Chládek si však chce poradit sám.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Marcel Chládek.

Článek

Chládek podle zjištění Práva již poslal ministrům návrh vládního nařízení, na jehož základě by tito pedagogové mohli od ledna 2015 požádat o vyplacení jednorázové částky sto tisíc korun.

Týkat se to může tisícovky lidí. Ministerstvo spočítalo náklady až na 103,7 miliónu korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Návrh se zrodil již loni při oslavách 28. října, kdy se ministr setkal se zástupci Svazu perzekvovaných pedagogů. Ti jej upozornili, že učitelé byli sice morálně rehabilitováni, ale bez odškodného. To již dostali političtí vězni, veteráni bojů za druhé světové války, protikomunističtí odbojáři, příslušníci PTP či vyhození vysokoškolští studenti.

„Je to symbolika. Ti lidé postupně vymírají. Stát má jistý dluh vůči nim. A jestliže jsou tu restituce za mnoho miliard, tak toto je proti tomu minimum,“ zdůvodnil návrh Chládek pro Právo. Věří, že se mu vládu podaří přesvědčit k tomuto „drobnému výdaji“. Záměr vydávat další peníze na odškodňování jedné skupiny lidí ale zpochybnil ministr Babiš.

„Nejsou to žádné drobné. Ať ušetří“

„Sto miliónů korun nejsou žádné drobné. Pokud se to mělo řešit, tak hned po revoluci. Teď, v době, kdy máme napjaté rozpočty a navyšují se mandatorní výdaje, je každá koruna dobrá. Byl bych radši, kdyby pan ministr spíš přemýšlel o snižování nákladů než o zvyšování,“ nezapřel v sobě Babiš strážce státní kasy.

Chládek ale na odškodnění učitelů nebude od Babiše žádat ani korunu. „Peníze na to ušetřím plně z chodu ministerstva,“ slíbil.

„Argument, že je doba šetření, neberu, to bychom pak neudělali nikdy nic,“ dodal.

Od Babiše bude Chládek chtít dodatečných až pět miliard pro své ministerstvo, ale jak prohlásil, bude to na jiné priority, například na platy či vybavení škol.

O odškodnění by mohli příští rok písemně požádat ministerstvo školství učitelé postižení od února 1948 do konce roku 1989, kteří již prošli tzv. mimosoudními rehabilitacemi.

Odškodněno by bylo 500 lidí a další by se přidali

Částky by byly vyplaceny během dvou let. Na agendu prověřování žádostí by na ministerstvu byli vyčleněni čtyři pracovníci a jedna administrativní síla.

Svaz perzekvovaných pedagogů odhadl, že by se odškodnění týkalo asi 500 lidí.

Ministerstvo ale počítá s tím, že by se navíc mohl přihlásit ještě zhruba stejný počet komunistickým režimem postižených učitelů vysokých, středních i základních škol.

Podle dostupných údajů muselo například z nejvíce postižené Filozofické fakulty UK jen v době normalizace po roce 1968 odejít 55 učitelů.

Bylo to 23 profesorů, což byla celá třetina, 10 docentů a 22 odborných asistentů. Dalších 27 pedagogů dostalo zákaz učit a z fakulty byli vyloučeni i čtyři interní aspiranti.

Právo žádat o náhradu mají mít jen sami učitelé, nikoli jejich dědicové. Pouze v případě, kdy by žadatel zemřel poté, co mu byla suma přiznána, by se peníze staly součástí dědictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám