Hlavní obsah

Chceme předsedu Sněmovny, oznámila ODS

Právo, tin

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura v úterý v podvečer po jednání výkonné rady strany oznámil, že na večerním setkání s hnutím ANO se pokusí vyjednat funkci předsedy Poslanecké sněmovny. ODS na takovou funkci nominuje předsedu Petra Fialu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předsedu ODS Petra Fialu chce jeho strana nominovat do funkce šéfa Sněmovny

Článek

„Já už asi potřetí dostal otázku, jestli budeme chtít pozici místopředsedy, když jsme druzí nejsilnější. My budeme chtít funkci předsedy," uvedl Stanjura. „Pokusíme se vyjednat funkci předsedy Sněmovny, předseda Fiala je na to vhodným kandidátem,“ dodal staronový šéf poslanců ODS.

Hnutí ANO chce nejvyšší sněmovní funkci pro sebe, nominovala dosavadního místopředsedu Sněmovny Radka Vondráčka. ODS by pro něj podle Stanjury nehlasovala.

Žádné jednání o vládě

Předseda Petr Fiala dále zdůraznil, že jak výkonná rada, tak poslanecký i senátní klub jednomyslně zamítly vyjednávání o vládě s ANO. Jednat se podle něj bude výhradně o uspořádání Sněmovny.

„Děláme, co jsme voličům slíbili a k čemu jsme dostali mandát. Nedostali jsme mandát k vládnutí s ANO,“ řekl Fiala. Znovu vyloučil i toleranci menšinové vlády ANO.

Podle Fialy strana už řeší strategii do prezidentských voleb, neboť uzávěrka přihlášek prezidentských kandidátů je 7.listopadu. „S naším postupem v prezidentské volbě veřejnost včas seznámíme,“ řekl Fiala.

Reklama

Související články

ANO nechce dát ODS křeslo šéfa Sněmovny

Třetí den po vyhlášení výsledků parlamentních voleb proběhla jednání mezi ANO a ODS, která ale hnutí dala košem. ODS také požaduje post šéfa Sněmovny, což ANO...

Výběr článků

Načítám