Hlavní obsah

Chceme diskusi s exorcistou, utnul Kalousek jednání Sněmovny

– Praha
Novinky, Václav Lang

Poslanci opouštěli páteční jednání Sněmovny s úsměvem. A to když místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek požádal před projednáváním bodu o církevních restitucích o pauzu s odůvodněním, že by poslanci rádi napřed vedli diskusi se zkušeným exorcistou, než se dají do této tematiky. Znepokojila je totiž čtvrteční interpelace jednoho z poslanců na téma vymítání ďábla. Předsedající poté jednání ukončil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09) na schůzi Poslanecké sněmovny

Článek

„Máme před sebou již poněkolikáté bod vyrovnání s církvemi a já musím říct, že poslanecký klub TOP 09 je po včerejšku znejistěn velmi pozoruhodnou informací pana poslance Zdeňka Ondráčka z KSČM, který interpeloval pana ministra kultury ve věci vymítání ďábla. My bychom rádi vedli diskusi se zkušeným exorcistou dříve, než budeme pokračovat v projednávání tohoto bodu,“ pronesl Kalousek před poslanci, načež se ozval smích v sále.

Předseda poslanců TOP 09 v souvislosti se svým sdělením požádal o dvouhodinovou pauzu, načež si další přestávku vyžádal šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Jelikož páteční jednání zpravidla trvá jen do 14 hodin, předsedající Petr Gazdík ho těsně před polednem ukončil.

Kalouskova poznámka mířila na čtvrteční interpelaci Zdeňka Ondráčka – s nímž Kalousek mimo jiné nedávno vedl spor o termín „komunistický fízl“ – adresovanou ministru kultury Danielu Hermanovi.

Ondráček popsal exorcismus

Ondráček popsal, že viděl video z kostela ve Vranově nad Dyjí, kdy kněz a skupinka osob provádí rituál vymítání ďábla na ženě, která u toho podle něj trpěla.

„Domníval jsem se, a to zřejmě jako drtivá většina obyvatel České republiky, že tyto a jiné obdobné rituály byly církví užívány v dobách dávno minulých a že v 21. století již praktikovány nejsou. Zřejmě jsem se mýlil. A možná se časem dočkáme i zveřejnění přiznání čarodějnických procesů,“ varoval ve čtvrtek Ondráček.

Herman mu na to odpověděl, že o tomto případu neví. „Co se týká instituce exorcismu, tak pokud na základě svých teologických studií jsem schopen si na to vzpomenout, tak je to zbavování člověka vlivu zlých sil. A tento proces spočívá především v modlitbě nad takovým člověkem, ale to je široká škála možností, jak taková věc může probíhat,“ opáčil mu Herman.

Reklama

Výběr článků

Načítám