Hlavní obsah

Chalupa protlačil do výborů návrh zákona o Šumavě

Poslanci ve čtvrtek začali jednat o vládním návrhu zákona o šumavském národním parku, který předložilo ministerstvo životního prostředí pod vedením Tomáše Chalupy (ODS). Norma má umožnit zásahy proti kůrovci, změnit rozsah zón ochrany v parku a je terčem kritiky ekologů i opozice.

Foto: Václav Lang, Novinky

Šumava

Článek

Chalupa návrh obhajoval s tím, že diskuse o Šumavě se nemohou zvrtnout v debatu o kůrovci. Rovněž odmítl, že by návrh zmenšoval rozlohu parku, jak mu kritici vytýkají.

Ministerstvo chce, aby první zóna parku, která je nejvíce chráněná, zabírala asi 26,5 procenta jeho rozlohy, v bezzásahovém režimu má být 22 procent. Druhá zóna bude tvořit asi tři pětiny rozlohy parku a třetí dvacetinu. V druhé zóně se podle návrhu bude hospodařit šetrně vůči přírodě. Ekologové návrhu vytýkají například to, že v minulosti ministerstvo údajně hovořilo o větší rozloze bezzásahových zón. Chalupa zdůraznil, že rozsah prvních zón se díky návrhu zvětšuje z nynějších 13 procent.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS)

Zpravodajka tisku Kateřina Konečná (KSČM) označila ministerskou podobu za polotovar. Zároveň však vyzvala kolegy, aby mu dali šanci a nevraceli jej předkladateli k dopracování.

Sněmovna již projednává jiný návrh totožného zákona, který předložil Plzeňský kraj. Ekologové nejsou nadšeni ani jeho podobou. Shoda panuje prakticky pouze na tom, že Šumava zákon skutečně potřebuje.

Návrh poslance VV Jiřího Štětiny, aby Sněmovna jednání do září přerušila, neprošel. Chalupa tak v závěrečném slově mohl na kolegy apelovat, aby propustili normu k dalšímu projednávání, což se stalo a návrh poputuje do výborů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám