Hlavní obsah

Když Michaláková syny nezíská, ať Česko podá stížnost ve Štrasburku, žádá poslankyně

Novinky, ČTK, jas, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud Eva Michaláková nezíská v aktuálním řízení v Norsku zpět své syny, žádá poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09) o razantnější kroky. Česká republika by měla podle ní podat na Norsko stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva do Štrasburku. Norská sociální služba navrhuje zbavit matku rodičovských práv a mladšího chlapce dát k adopci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Michaláková

Článek

„Chci se obrátit na pana premiéra, aby nevyčkával na další kola soudů, ale v případě neúspěchu tohoto jednání razantně za Českou republiku řekl, že toho máme dost a že se případů ujímá Česká republika. Tyto kroky mohou znamenat podání mezistátní stížnosti u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku na stát Norsko,” řekla Chalánková.

Právník Michalákové Pavel Hasenkopf řekl, že další z možností je požádat českou vládu o diplomatickou ochranu dětí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Norsko už poněkolikáté odmítlo vysvětlit dosavadní postup, obraty v argumentaci a také, proč jsou děti s českým občanstvím již čtyři roky drženy v izolaci od vlastní mámy. Nadále se vymlouvají na utajení informací a neodpovídají na základní a logické dotazy,“ sdělila poslankyně.

Chalánková Očekává, že se stejnou razancí, jako se premiér postavil v Bruselu proti uprchlickým kvótám, se postaví i k případu dětí Michalákových. „Občanství není cár papíru a vláda je od toho, aby své občany ubránila,“ zdůraznila Chalánková, která ve čtvrtek interpelovala ministryni práce Michaelu Marksovou.

Marksová: Michalákovi nedbají na rady 

Marksová v odpovědi na interpelaci připomněla, že rodina Michalákových (ČSSD) nevyužila doporučení Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí.

Marksová reagovala na dotazy, které se týkaly hypotetické situace, že oba chlapci zůstanou v Norsku u pěstounů až do dovršení zletilosti.

„Co se s nimi stane, až na ně norský stát přestane pěstounům vyplácet štědré přídavky a dávky? Budou k nim mít pěstouni vyživovací povinnost? Budou mít nárok na zabezpečení ze strany norského státu? A jak se k nim zachová český stát, rozhodnou-li se ve svých 18 letech vrátit do České republiky a nebudou umět ani slovo česky?” tázala se poslankyně.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Norsko podle ní svým postupem „odnárodňuje české občany”. Podle poslankyně má rodičovská práva k oběma chlapcům stále Michaláková, která chce, aby žili v ČR.

Doporučení ignorovali

Ministryně připomněla, že rodiče chlapců se sami rozhodli žít v Norsku a oba bratři tam strávili celý život. Marksová dále zdůraznila, že aktivity českých orgánů v tomto případě jsou „naprosto nestandardní a nadstandardní”.

Dodala rovněž, že rodina se neřídila doporučeními, která jí od roku 2011 Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí dával. Rodina tak nezažádala o svěření chlapců do pěstounské péče, nevyužila právní pomoc, kterou úřad nabízel, ani nepodala oficiální stížnost na norský Barnevern a uchylovala se toliko k mediálním výstupům.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslankyně Jitka Chalánková na tiskové konferenci ve Sněmovně k problematice českých dětí zadržovaných v Norsku.

Michaláková podle Chalánkové žádosti podávala, některé však šly prý spíše z administrativních důvodů do ztracena. "Zájmy maminky i zájmy dětí jsou spojené nádoby," oponovala Marksové, která uvedla, že Chalánková reprezentuje jen postoje matky, přičemž je zde i otec a otázka nejlepšího zájmu dítěte. Poslankyně taky zdůraznila, že Norsko děti, které má na svém území, do péče širší rodiny na území jiného státu nevydává.

Jsou i jiné případy, rýpla si ministryně

Ministryně taky před poslanci řekla, že ji fascinuje, s jakým nasazením se Chalánková věnuje právě tomuto případu. S podobným problémem se na ni prý obrátili i jiní lidé. "Zřejmě jsou to kauzy, které jsou méně mediálně atraktivní," řekla Marksová.

Chalánková na tato její slova příliš nereagovala. Uvedla jen, že v jiných případech je situace trochu odlišná. Pokud jsou řízení ve Velké Británii, Česko má možnost se seznámit se spisem, uvedla poslankyně.

Zastal se jí poslanec ODS Adolf Beznoska, jenž její úsilí ocenil. Marksové vzkázal, že její osočení Chalánkové bylo velmi nespravedlivé a její odpověď velmi hloupá.

Reklama

Výběr článků

Načítám