Hlavní obsah

ČEZ rozdal sponzorské dary za 300 miliónů, neříká komu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za poslední dva roky rozdal ČEZ více než 300 miliónů korun mimo svou nadaci ČEZ podle protikorupční organizace Růžový partner. Informovali o tom v sobotu s tím, že firma odmítá zveřejnit, komu peníze putovaly.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

"ČEZ poslal místo odpovědi pouze jména několika právnických osob, která sám vybral a uvedl, že jde o příklad, komu byl dar poskytnut. Tuto informaci doplnil o zavádějící graf," uvedla Iveta Jordanová, šéfka správní rady Růžového pantera. Jisté je podle ní tedy jen to, že v roce 2010 státem vlastněná společnosti poskytla mimo nadaci skoro 166 miliónů a v roce 2011 více než 145 miliónů korun.

Růžový panter bude podle Jordanové dál informace vymáhat podle zákona. Vyzval také vládu, aby z pozice majoritního vlastníka zamezila dalšímu svévolnému porušování zákona touto společností.

Jordanová připomněla, že Hospodářské noviny před několika upozornily na to, že firma vyplatila miliardy korun v uzavřených soutěžích, do nichž nepouštěla všechny zájemce. Navíc nezveřejnila, kdo zakázky v těchto tendrech získal.

Reklama

Výběr článků

Načítám