Hlavní obsah

Čeští záchranáři se vracejí z Bejrútu, musí do karantény

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

Z Libanonu se v úterý vrátí čeští hasiči, kteří pomáhali s hledáním lidí v troskách po výbuchu v přístavu hlavního města Bejrútu. Jejich přílet armádním letounem Airbus je naplánovaný po 13:00. Následně čeká záchranáře karanténa a testy na covid-19.

Čeští hasiči v Libanonu.

Článek

Záchranáři odletěli do Bejrútu ve středu odpoledne. Prohledávat trosky ale kvůli průtahům začali až během čtvrtka. Libanonská armáda jim v práci bránila. V zemi se následně zhoršila bezpečnostní situace, Libanonci začali demonstrovat a záchranáři byli z prací staženi.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na Twitteru uvedl, že letoun, který se vypraví pro české záchranáře, zároveň dopraví do Bejrútu jako dar ochranné overaly, respirátory, roušky, rukavice, obinadla a jehly v hodnotě zhruba dvou milionů korun.

Součástí zásilky do Libanonu budou i nemocniční lůžka Linet, která zemi věnuje české ministerstvo zahraničí.

Exploze v přístavu si minulé úterý vyžádala nejméně 160 obětí na životech a na 6000 zraněných. Čtyři desítky českých specialistů na vyprošťování zavalených lidí odletěly do Libanonu minulou středu, ve skupině jsou i kynologové se psy, statik či lékař.

Čeští hasiči v Libanonu.Video: HZS Praha

V bejrútském přístavu minulé úterý explodovaly tisíce tun uskladněného ledku. Proč se tak stalo, se zatím vyšetřuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám