Hlavní obsah

Čeští vojáci v Mali pokračují. I po převratu

Mali

Na konci května proběhl v Mali na západě Afriky další vojenský převrat, za posledních devět měsíců už druhý. V subsaharské zemi působí kolem 120 českých vojáků v rámci mezinárodních misí. Podle českého generálního štábu jsou všichni čeští vojáci v pořádku a pokračují ve své misi.

Foto: AČR

Instruktoři evropské mise učili malijské kolegy pod širým nebem.

Článek

Velitel české jednotky v evropské misi EUTM, která cvičí maliské vojáky nedaleko hlavního města Bamaka, kapitán Radek Miriťuk Právu sdělil, že se vojenský převrat na jejich fungovaní nepodepsal.

Na pokraji občanské války

„Pro nás se nic nezměnilo. Pouze jsme po převratu zvýšili z preventivních důvodů bezpečnostní opatření,“ uvedl kapitán. Dodal, že dál beze změny cvičí maliské vojáky na výcvikové základně Koulikoro, která leží 50 kilometrů severně od Bamaka.

V samotném Bamaku na velitelství mise a v Koulikoru je přes šedesát českých vojáků. „Všichni čeští vojáci jsou v pořádku. Bez jakýchkoliv problémů,“ řekl Miriťuk na dotaz, jak se jim daří v africké zemi, která je delší dobu na pokraji občanské války a kterou hlavně na severu trápí islamističtí teroristé.

Česká armáda vystřídala vojáky v Mali

Zahraniční

Macron hrozí stažením vojáků

Méně informací je od speciální jednotky prostějovských výsadkářů, kteří už od začátku roku operují se speciálními jednotkami dalších evropských zemí na severu země v rámci operace Takuba, která má za úkol hlavně sledovat islamistické bojůvky a také cvičit místní speciální jednotky.

Operaci v rozlehlé pouštní oblasti na severu země a při hranicích s Nigerem řídí francouzská armáda. Francie, jako bývalá koloniální mocnost v Africe, má v Mali v operaci Barkhane přes pět tisíc vojáků.

Poté, co maliská vojenská junta na konci května kvůli neshodám ohledně složení nové vlády nechala zatknout prezidenta a premiéra, francouzský prezident Emmanuel Macron varoval, že Francie z Mali stáhne své vojáky, pokud politická nestabilita v této africké zemi povede k větší islamistické radikalizaci.

Analýza: Francie se lapila do africké pasti

Evropa

Minulý týden Macron oznámil, že v nejbližších měsících začnou z operace Barkhane stahovat část francouzských vojáků a celou misi přeorganizují.

Podle českého ministerstva obrany se ale pro operaci speciálních sil nic nemění. „Operace Takuba pokračuje pouze s dočasně přerušenými výcvikovými aktivitami. Současné vedení země potvrdilo, že chce dodržet plán na vypsání voleb a předání moci zvolenému vedení. A protože hrozba migrace a hlavně islamismu trvá i nadále, pokračují i mezinárodní mise v Mali,“ řekl Právu mluvčí obrany Jan Pejšek.

Reklama

Výběr článků

Načítám