Hlavní obsah

Česká armáda vystřídala vojáky v Mali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká armáda na konci minulého týdne vystřídala své vojáky v Mali. Po šestiměsíčním působení zemi opustili vojáci 4. úkolového uskupení, jehož jádro tvořili především příslušníci 131. dělostřeleckého oddílu z Jinců. V zemi je nahradili další dělostřelci z Jinců, a to ze 132. dělostřeleckého oddílu.

Foto: Armáda ČR

Čeští a spojenečtí vojáci v Mali cvičí i evakuaci raněných

Článek

Slavnostní předání se uskutečnilo v pátek. Armáda zpravidla o střídání informuje z bezpečnostních důvodů až po odletu střídaných vojáků. Novou jednotku povede kapitán Radek Miriťuk, ve funkci velitele střídá kapitána Václava Ottu.

„Děkuji našim předchůdcům za práci a bezproblémové předání operačního úkolu a jsem přesvědčen, že splníme úkoly se ctí a v požadované kvalitě," uvedl podle armády velitel nastupujícího 5. úkolového uskupení Radek Miriťuk. Velitel končícího týmu Otta řekl, že si velmi váží dobré spolupráce s velením mise EUTM a svým vojákům poděkoval za profesionalitu a energii, kterou věnovali přípravě a nasazení.

Další puč v Mali, zatkli prezidenta i premiéra

Svět

Jinečtí vojáci během svého působení v Mali měli na starosti zajištění obrany velitelství mise, zajišťovali také ochranu letecké společnosti Starlite, která pracuje pro EUTM, nebo ozbrojené doprovody. Zároveň vyčleňovali síly rychlé reakce, které jsou nepřetržitě připravené zareagovat na nenadálé situace. Jednotku ochrany Bamako podle armádního webu tvoří 35 vojáků.

Foto: Paul Lorgerie, Reuters

Čeští vojáci se v Mali podílejí spolu s dalšími unijními posádkami na výcviku malijské armády. Ilustrační foto

U jednotky sloužil i specialista civilně-vojenské spolupráce (CIMIC), který během půlročního nasazení uskutečnil 14 projektů na podporu zdravotnictví, malijské armády, školství či distribuci humanitární pomoci. Zajistil třeba rekonstrukci zdravotnického zařízení, stavbu překážkové dráhy, dovoz školních pomůcek či darování oblečení.

Nová jednotka svou misi začala v době dalšího vojenského převratu, kdy zástupci malijské armády zatkli místního prezidenta a předsedu vlády.

Metnar nečekaně navštívil české vojáky v Mali

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám