Hlavní obsah

Čeští vojáci se z Kosova stáhnou příští rok

– Šajkovac
Právo, Novinky, Oldřich Danda, Šajkovac

Za rok nebude v Kosovu zřejmě jediný český voják. S úplným stažením českého kontingentu počítá ministr obrany Alexandr Vondra, který v pondělí navštívil tamní základnu Šajkovac.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Patrola českých vojáků v Kosovu

Článek

"Pokud se situace bude vyvíjet dále jako nyní, předpokládám, že konec mise může nastat příští rok v létě," uvedl Vondra.

Český ministr obrany se na základně setkal i se slovenskou premiérkou Ivetou Radičovou. Také ona přijela do Kosova oznámit úplné stažení slovenských vojáků. Ti se začnou stahovat s koncem září.

Podle Radičové nesouvisí odchod slovenských vojáků s tím, že Slovensko  ještě neuznalo nezávislou existenci Kosova. "Smlouva o tom, kdy se slovenské jednotky stáhnou, vznikla ještě před tím, nevznikla otázka uznání či neuznání samostatného Kosova," připomněla Radičová.

Názor Slovenska na neuznání Kosova podle Radičové nemusí být neměnný. Pokud se zlepší vztahy mezi Prištinou a Bělehradem, můžeme o uznáná Kosova uvažovat, řekla slovenská premiérka.

Na základně Šajkovac by mělo do příštího roku zůstat 90 českých vojáků, zbývající se vrátí do vlasti během října.

Armáda již dříve avizovala, že naopak hodlá posílit kontingent v Afghánistánu, kde bude namísto dosavadních 500 působit 720 vojáků, včetně elitních specialistů z 601. skupiny z Prostějova.

Česká armáda udržoval kontingent v Kosovu již jedenáctým rokem a na misích se vystřídalo přibližně 8000 vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám