Hlavní obsah

Čeští politici vítají vítězství Macrona ve francouzských volbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězství proevropského Emmanuela Macrona ve francouzských prezidentských volbách vítá celá řada tuzemských politiků. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvítal rozhodnutí francouzských voličů být i nadále hrdou a silnou součástí EU. Stejně reagovali i další politici, byť někteří mají k novému francouzskému prezidentovi výhrady.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) a vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Článek

Sobotka vítězství Macrona považuje za pozitivní signál nejen pro Francii, ale i pro celou EU a i pro ČR. "Francouzští voliči dali jasně najevo, že odmítají nacionalismus, populismus a izolaci své země," napsal v prohlášení premiér.

"Většina voličů se rozhodla pro prezidenta, který bude reprezentovat Francii moderní a otevřenou. Tu Francii, která je hrdým státem, jenž položil základy integrace a je důležitým motorem budoucího pokračování evropské spolupráce," dodal.

"Vítám vítězství Macrona, protože to bude prezident, který řekl, že chce, aby Francie hrála silnou a konstruktivní roli v Evropě, což je dnes velmi důležité," poznamenal ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Nejdůležitější ale podle něj bude, zda prezident dokáže spolupracovat s vládou, která vzejde z brzkých parlamentních voleb, nebo jestli se s ní bude "přetahovat". Český ministr zahraničí dodal, že Macron chce obnovit politický systém a je nyní otázka, zda k tomu má dostatek zkušeností. "Já bych mu to přál," poznamenal.

Na twitteru dodal, že Francouzi zvolili nejen svého prezidenta, ale i evropskou budoucnost.

Proevropský politik

"Gratuluji vítězi. Proevropský politik je dobrá zpráva, jen uvidíme, zda rozumí problémům nových členských zemí," reagoval na zprávy z Francie vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Výsledek francouzských voleb přivítali i další čeští politici, i když někteří s výhradami. "Prohra M. Le Penové je dobrou zprávou. Ale jásat nad výhrou E. Macrona můžeme jen těžko. Na krizi EU nenabízí žádné dobré řešení," napsal například na twitteru předseda ODS Petr Fiala.

"Určité" výhrady k Macronovi má i europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil. Jeho přesvědčivé vítězství ale označil za dobrou zprávu, protože Marine Le Penová by rozkládala NATO i EU.

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09, označil vítězství Macrona pro Evropskou unii, a tedy i pro Českou republiku, za dobrou zprávu. Jeho úspěch přivítal i lidovecký ministr kultury Daniel Herman. "Teď ve Francii, před pár týdny v Holandsku a před tím v Rakousku zvítězil rozum a zodpovědnost. Tak do toho i u nás!" napsal na twitteru.

Reklama

Výběr článků

Načítám