Hlavní obsah

Čeští muži jsou v Evropě nejtlustší, z žen jsou to Turkyně

Právo, ČTK, BBC, aa, mcm

Přes půl miliardy lidí – tedy každý desátý člověk na světě – trpí obezitou. Evropský žebříček přitom vedou čeští muži a turecké ženy. Vyplývá to ze tří studií vědců z Británie a USA a Světové zdravotnické organizace (WHO), jejichž výsledky zveřejnil časopis Lancet.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Nadváha a obezita, vysoký krevní tlak a zvýšený cholesterol už nejsou problémy jen západních nebo bohatých zemí,“ upozornil vedoucí studie Majid Ezzati. Ve srovnání s rokem 1980 je totiž počet korpulentních osob dvojnásobný a epidemie obezity se přelévá z rozvinutých zemí i do chudších států.

Index BMI (hmotnost v kg dělená mocninou výšky v metrech), s jehož pomocí se všeobecně vymezuje obezita, celosvětově stoupl. BMI pod 19 znamená podváhu, optimum je 19–25, vyšší hodnoty do 30 znamenají nadváhu. Lidé s BMI nad 30 jsou označováni za obézní; hodnocení ovlivňuje také věk a pohlaví.

Přitom obezita, ale už i nadváha zvyšují riziko srdečních chorob, cukrovky, některých druhů rakoviny i artrózy.

ČR v žebříčku rizik stoupá

Česko se v posledních letech vyhouplo na nelichotivé pozice na prvních příčkách. V roce 1988 u nás podle českého europoslance Pavla Poce trpělo nadváhou kolem 16 procent mužů, o deset let později to bylo již třiadvacet.

„Dnes už je obézní každý čtvrtý dospělý Čech a problémy s nadváhou má přibližně 17 procent dětí,“ dodává Poc.

Časopis Lancet hodnotil průměrnou hmotnost lidí a v Evropě Primát přisoudil českým mužům a tureckým ženám – s BMI shodně 28. Trend je ve většině zemí stoupající, výjimky tvoří Italové a Švýcaři.

Celosvětově „nejtěžšími“ jsou obyvatelé tichomořských ostrovů, především Americké Samoy. Mezi vyspělými zeměmi smutně vedou Spojené státy, nejlépe jsou na tom Japonci.

Obézních je podle studie na celém světě 205 miliónů mužů a 297 miliónů žen. Dalších 1,5 miliardy dospělých trpí nadváhou. WHO varuje, že vzhledem k nepříznivému vývoji dalšího zdravotního ukazatele, krevního tlaku, lze očekávat raketový růst počtu srdečních a cévních chorob. Určité pokroky v bohatých zemích v léčbě vysokého tlaku byly „vymazány“ stárnutím globální populace a zvýšením počtu obyvatel: celkový počet lidí s hypertenzí stoupl z 600 miliónů v roce 1980 na téměř miliardu v roce 2008.

Srdeční choroby jsou primární příčinou úmrtí v rozvinutém světě, jejich léčba stojí každoročně miliardy dolarů.

Neradostný trend

Alarmující údaje o obezitě zveřejnil už v roce 2007 odborný časopis Circulation. Vyšel z bleskového globálního průzkumu na 168 tisících lidí 63 zemí všech kontinentů. Zjistil, že lidí s vyšší hmotností byly dvě třetiny, přičemž šlo z větší části o populace ve vyspělých státech.

„Je tragickou ironií, že zatímco část světové populace strádá hlady, řada vyspělých zemí prožívá krizi obezity,“ komentovala tehdy výsledky britská expertka Ellen Masonová.

Srovnání jen několik let starých údajů z Circulation a nejnovějších dat z Lancet ovšem ukazuje, že nadváha a obezita se už rozšířily i do dříve „zdravějších“ chudých oblastí.

Jak jste na tom s BMI?
Pod 19 podváha
19 - 25 ideální hmotnost
25 - 30 nadváha
nad 30 obezita

Anketa

Čím si myslíte, že je obezita především způsobena?
Nedostatkem pohybu
17,1 %
Přejídáním
4 %
Nezdravým stravováním
3,5 %
Může to být i nemoc
1,3 %
Kombinací uvedeného
74,1 %
Celkem hlasovalo 16079 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám