Hlavní obsah

Česku hrozí pád na dno, burcoval Fiala na konferenci ODS

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zpěvem státní hymny zahájila ODS sobotní programovou konferenci, na které hodlá postupně představit „konkrétních 190 kroků pro lepší Česko“. Na úvod konference vystoupil předseda Petr Fiala se sebevědomým projevem, ve kterém především tepal strany vládní koalice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS Petr Fiala vystoupil 22. dubna 2017 na programové konferenci ODS.

Článek

„Jsme první strana, která představuje program pro sněmovní volby 2017. Ne sny, abstraktní vize a vzdálené plány, ale konkrétní kroky,“ řekl Fiala.

Připomněl, že ODS má za cíl v podzimních volbách současnou vládu vystřídat. „ODS má nejsilnější reálný koaliční potenciál ze všech politických stran,“ uvedl. ČR hrozí podle Fialy po volbách pád na politické dno.

„K němu vedou dvě cesty: ČSSD otevřeně připustila možnost vzít komunisty do vlády, poprvé po roce 1989. Hlas pro ČSSD může být ve skutečnosti hlasem pro komunisty,“ varoval Fiala. Druhým nebezpečím je podle něj Andrej Babiš (ANO), který chce získat jednobarevnou moc a omezit demokratický systém.

Babiš jen sní, my pracujeme

Babišově kampani, ve které vicepremiér vyzývá lidi, aby mu řekli, o čem sní, se Fiala vysmál. „Považuji za absurdní, totálně bezradné, ale zároveň upřímně výmluvné, že ministr financí, místo toho, aby představil program, začíná snít. Předseda vlády spí, ministr financí sní a my, ODS, pracujeme,“ burcoval na pódiu Fiala.

Občanští demokraté už dříve představili daňové plány: chtějí přijít s rovnou daní z hrubé mzdy, některé daně, jako například silniční daň či daň z nabytí nemovitosti, chtějí zrušit, stejně jako kontrolní hlášení DPH a elektronickou evidenci tržeb.

Během programové konference nechyběla ani divadelní scénka na téma byrokracie, kterou sehrála první místopředsedkyně Alexandra Udženija a místopředseda Martin Kupka.

Systém jedněch dveří na úřadech

ODS chce snižovat byrokracii, láká voliče na systém „jedněch dveří“ na úřadech. Ty by si měly samy obstarat stanoviska a nenutit občana, aby si vše obstaral sám. Začínající živnostník by si podle ODS měl vše potřebné vyřídit po internetu.

Strana bude prosazovat dvojí sazbu DPH a společné zdanění manželů. Jedno procento důchodového pojištění by občané mohli posílat rovnou svým rodičům či prarodičům.

V zahraniční politice přišla ODS s konceptem „flexibilní integrace“ v EU. „Ať si státy zvolí, jak moc se chtějí integrovat, nikdo by neměl nikoho nutit,“ řekl předseda Fiala, který zároveň zdůraznil, že členství v EU je pro nás jedinou reálnou variantou.

Na to existují v ODS odlišné názory: expert na školství Václav Klaus ml., který na konferenci kvůli dovolené chyběl, nedávno prohlásil, že jediné řešení pro nás je „vypadnout z EU“.

Podle Fialy by si ČR v EU měla vyjednat výjimku z azylové a imigrační politiky a také z přijetí eura.

Reklama

Výběr článků

Načítám