Hlavní obsah

Česko zčervenalo, v pátém stupni již není žádný kraj

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodnota indexu protiepidemického systému (PES) již není v žádném kraji na úrovni pátého stupně. Ve všech 14 krajích odpovídá hodnota indexu čtvrtému stupni, přičemž nejnižší je v Praze. Celorepublikově klesl index na hodnotu 72 ze čtvrtečních 75 bodů.

Článek

Nejvyšší hodnotu indexu vykazují momentálně Karlovarský a Liberecký kraj (shodně 75). Oproti tomu v Praze je index na 61 bodech. Bez ohledu na to setrvává ČR dále v nejvyšším, pátém stupni opatření a případné rozvolnění zatím není vzhledem k přetíženosti zdravotnického systému na pořadu dne.

Na pozitivním vývoji se podepsal zejména pokles reprodukčního čísla. To se od počátku roku snížilo na polovinu. Z hodnoty 1,45, na níž bylo 2. ledna, se nyní nachází na úrovni 0,72.

Systém registrace k očkování kolaboval

Koronavirus

Reprodukční číslo je klíčové z hlediska šíření epidemie, neboť udává, kolik dalších osob teoreticky nakazí člověk s pozitivním testem.

Ve čtvrtek přibylo v ČR 8032 potvrzených případů. S nemocí se potýká 143 007 osob, přičemž v nemocnicích je 7031 osob. V souvislosti s covidem-19 eviduje ministerstvo zdravotnictví 14 029 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám