Hlavní obsah

Česko zažije nejchladnější jarní víkend za poslední roky

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val

Blížící se víkend bude jedním z nejchladnějších jarních víkendů za poslední roky. Teploty budou ráno klesat až pod -10 stupňů Celsia, odpoledne vystoupí jen těsně nad bod mrazu. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mrazivé počasí ani v březnu neřeklo své poslední slovo.

Článek

Chladné počasí vydrží minimálně do poloviny příštího týdne. Už od pátku totiž bude Česko ovlivňovat studené severní a severovýchodní proudění. O víkendu mohou přijít i tzv. ledové dny, kdy někde rtuť teploměru nevystoupí nad nulu. Podle Honsové jsme letos svědky nejchladnějšího začátku astronomického jara, které oficiálně započalo ve středu, nejméně za posledních devět let.

V pátek bude nad Českou republikou oblačno nebo zataženo. V horských oblastech se mohou vyskytnout sněhové přeháňky. V nižších polohách se naopak místy může oblačnost protrhávat na polojasno. Ranní teploty se budou pohybovat mezi -2 až -6 stupni, odpoledne vystoupí na -1 až 3 stupně.

Převážně oblačno bude také v sobotu, kdy se oproti pátku ještě ochladí. Ráno naměříme -6 až -10 stupňů, odpoledne -3 až 1 stupeň.

Chladno i v dalším týdnu

V neděli bude polojasno až oblačno. V jižní části České republiky bude spíše oblačno až zataženo, mohou se tam rovněž vyskytnout sněhové přeháňky. Teploty budou stejné jako v sobotu, pouze v místech s polojasnou oblohou mohou ranní minima spadnout až na -12 stupňů.

Výrazná změna však nepřijde ani v dalším týdnu. Minimálně do jeho poloviny bude převládat oblačnost s občasnými sněhovými přeháňkami. Teploty kolem -10 nebudou po ránu výjimkou, odpoledne se budou pohybovat kolem nuly. Podle Honsové tak platí dřívější predikce, že klasické jaro s teplotami nad 10 stupňů Celsia přijde až v závěru první dubnové dekády.

Varování před náledím

Meteorologové vzhledem k vývoji počasí varují před náledím, které podle nich v noci na pátek může pokrýt silnice ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. V ostatních částech republiky se bude tvořit jen ojediněle. Výstraha platí od čtvrtečních 21:00 do pátečních 09:00.

"Mokré a neošetřené povrchy budou při teplotách pod bodem mrazu namrzat a místy se bude tvořit náledí a zmrazky," sdělili meteorologové na webu Českého meteorologického ústavu (ČHMÚ).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám