Hlavní obsah

Česko zatím poskytlo Ukrajině pomoc za 77 miliónů

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští politici po celou dobu různých konfliktů ve světě prohlašují, že je třeba pomáhat přímo v zemích, kde je obyvatelstvo válkou postiženo. Příkladem je Česku nejbližší Ukrajina. Humanitární, rozvojová, transformační a jiná pomoc směřuje především na východ země, do Doněcké, Luhanské a Charkovské oblasti.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Ukrajinka nese v Doněcku dítě kolem stánků na tržišti poškozených palbou.

Článek

Loni ČR poskytla pro tyto účely 45 miliónů korun, letos to má být téměř 32 miliónů korun. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) o tom bude v pondělí informovat vládu ve zprávě, kterou Právo získalo.

Vedle humanitárních projektů, na které bylo vyčleněno patnáct miliónů, přijelo do Česka 90 dětí se 16 dospělými na ozdravné pobyty. Podílely se na nich vedle škol i církevní instituce. Pobyty dětí stály již 1,76 miliónu a plánují se další, na které je připraveno 3,2 miliónu. Do ČR by tak mělo přijet celkem 480 dětí.

Letos pokračovaly i evakuace zdravotně postižených. „Jedná se převážně o vnitřně vysídlené občany Ukrajiny z východních oblastí postižených ozbrojenými střety, kteří se v době transportu dlouhodobě nacházeli v oblasti Charkova,“ uvádí zpráva.

Obnova podniků, škol i bezpečnosti

Program ekonomické pomoci ve výši 8,5 miliónu se soustřeďuje na obnovu malých a středních podniků. Do ČR se přijíždějí školit ekonomové a studenti, přednášky se týkají i veřejných financí, daní a cel, praní špinavých peněz a financování terorismu.

Čeští experti a nestátní neziskové organizace se také podílejí na podpoře občanské společnosti, nezávislých médií či boji proti korupci. Příspěvky a finanční dary letos mohou dosáhnout až 11,5 miliónu.

Většina programů bude pokračovat i příští rok. Ministerstvo vnitra má připravit návrh reformy ukrajinských bezpečnostních složek. K dispozici je 24 miliónů, ale jak upozorňuje zpráva, „nelze vyloučit, že s ohledem na aktuální situaci na Ukrajině se uvedené zdroje v průběhu roku 2016 ukážou jako nedostatečné, a vznikne tak nezbytnost nalézt další finanční prostředky“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám