Hlavní obsah

Česko zasáhly přívaly sněhu, komplikují dopravu

Aktualizováno

Českou republiku zasáhly v pondělí přívaly čerstvého sněhu. Komplikují dopravu na mnoha místech země. Silničáři nabádají řidiče k opatrné jízdě. Přes noc napadlo až 20 centimetrů sněhu. V Praze byl po deváté hodině uzavřen Lochkovský tunel na Pražském okruhu směrem k dálnici D5.

Článek

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bude během pondělí sněžení sice od jihu ustávat, v severní polovině republiky může ale ještě nasněžit až 15 centimetrů sněhu, na horách až 30 centimetrů. Ve vyšších polohách se budou tvořit i sněhové jazyky, na horách závěje.

Na odklízení sněhu v pražských ulicích se od nedělního večera podílí téměř 130 sypačů. Silnice jsou sjízdné, silničáři se snaží udržet vždy aspoň jeden jízdní pruh v každém směru.

Záchranáři v hlavním městě prozatím nezaznamenali dramatický nárůst výjezdů ke zraněným chodcům na zasněžené chodníky. „V sobotu jsme zaznamenali deset takových případů, v neděli jich bylo minimum a v pondělí prozatím evidujeme šest případů,“ řekla Novinkám mluvčí pražské policie Jiřina Ernestová.

Doplnila také, že záchranáři v Praze vyjížděli ke čtyřem nehodám. „Havaroval také náš vůz, který převážel lehce zraněného muže do nemocnice. Srážka se obešla bez vážnějších zranění,“ doplnila mluvčí záchranářů.

Kvůli silné námraze byl v pondělí v devět hodin dopoledne uzavřen průjezd Lochkovským tunelem na nové části Pražského okruhu směrem k dálnici D5. Před tunelem zůstala stát kolona aut. Byl uzavřen asi půl hodiny. V 9:40 byl ale kvůli koloně také zhruba na 30 minut uzavřen Cholupický tunel. Policejní mluvčí Eva Kropáčová informovala, že tunely se budou průběžně zavírat po celý den.

Na většině území Jihočeského kraje sněží a mrzne, silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Místy je vlivem srážek zhoršená viditelnost. Cestáři vozovky prohrnují a sypou.

Silničáři na Plzeňsku byli celou noc v terénu, od nedělní noci napadlo deset až 15 centimetrů. Dopravu místy komplikovaly nehody nebo kamióny, které uvízly v kopcích na letních pneumatikách. U Chrástu zase sjel do příkopu autobus a zasekly se mu dveře.

Na horských silnicích například v okolí Železné Rudy je zhruba pěticentimetrová vrstva ujetého sněhu krytá drtí. Jinde se ve vyšších polohách tvoří sněhové jazyky.

Také Plzeňský kraj zasypal sníhVideo: ČTK

Motoristé ve Středočeském kraji musí počítat se zbytky rozbředlého sněhu na většině komunikací včetně hlavních tahů. Většina silnic je sjízdná pouze se zvýšenou opatrností. Teplota v kraji se pohybuje od minus čtyř do jednoho stupně Celsia. Viditelnost na silnicích je závislá na intenzitě sněžení. Silničáři přes noc silnice prvních tříd ošetřili chemickým posypem. Na vozovkách proto na mnoha místech leží zbytky rozbředlého sněhu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Nehoda na rychlostní silnici R10 mezi Prahou a Libercem

Břečka komplikuje dopravu i na rychlostní silnici R10 mezi Prahou a Libercem. Po smyku zde skončilo osobní auto obrácené do protisměru v příkopu. Kritická byla situace i na D5 ve směru od Berouna do Prahy.

V Karlovarském kraji celou noc sněžilo a do rána napadalo několik centimetrů spíše mokrého sněhu. Sníh nepřestal padat ani během dne, nasněžit mohlo už přes 30 centimetrů. Zůstává ležet prakticky na všech silnicích, a výrazně tak komplikuje dopravu. Přestože silničáři nasadili téměř všechnu techniku, nepřetržité sněžení odklízení sněhu komplikuje, situace se asi do večera nezlepší. Teplota se v regionu pohybuje mezi minus jedním až minus šesti stupni a vane slabý vítr.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Husté sněžení komplikovalo dopravu

Pod Krušnými horami jezdí všechno, co silničáři mají. Od nedělního večera v Ústeckém kraji napadlo až 15 centimetrů sněhu a sněžit má celý den. V úterý by na hřebenech mohlo ležet až 40 centimetrů sněhu. Správa silnic má v terénu veškerou dostupnou techniku, kterou ještě posílila i vozidla externích firem. Částečně uzavřen je hraniční přechod Hora Svatého Šebestiána na Chomutovsku.

"Zapadávaly tam kamióny, tak jsme to raději pro nákladní dopravu uzavřeli, osobní auta tam ale zatím bez problémů projíždějí," řekla provozní náměstkyně krajských silničářů Lenka Holovská.

Přesto nadělal sníh hodně problémů i na hlavních tazích. Po celé délce dálnice D8 varuje policie před rozbředlým sněhem, problémy ale způsobují i kolony kamionů, které mají například problémy s vyjížděním kopce u Petrohradu na Lounsku, kudy vede hlavní silnice z Karlových Varů do Prahy.

Většina silnic na Liberecku je sjízdných se zvýšenou opatrností, teploty se pohybují od minus čtyř stupňů Celsia do nuly. Komunikace jsou v některých místech mokré po chemickém ošetření, řidičům také mohou situaci komplikovat sněhové přeháňky. V kraji se ráno stalo několik nehod, sníh dělá problémy opět zejména kamiónům. Za Svorem na Českolipsku vyjel mimo silnici kamión s vlekem, nehoda se obešla bez zranění.

Na Vysočině napadlo v noci pět až deset centimetrů nového sněhu a sněhové přeháňky se vyskytují stále. Teploty se drží mírně pod bodem mrazu. Na silnicích leží rozbředlý nebo ujetý sníh a občas na nich váznou kamióny. Podle informací krajských silničářů jsou všechny komunikace s opatrností sjízdné.

Na silnicích v Orlických horách tvoří silný vítr sněhové jazyky. Rozbředlý sníh ležel ráno na silnicích nižších tříd na Rychnovsku a Náchodsku. V Krkonoších leží na silnicích ujetá sněhová vrstva do tří centimetrů, informovali dnes ráno silničáři v hradeckém kraji.

Řidiči musejí být při jízdě velmi opatrní. Například v obci Žernov na Náchodsku zapadl v serpentině kamión. V Hradci Králové na silničním okruhu havarovala tři auta. Nehoda se obešla bez zranění.

V Pardubickém kraji průběžně sněží a jsou všechny silnice jsou po chemickém ošetření pod rozbředlým sněhem, jen hlavní tahy se daří udržovat pluhováním a solením. Přesto i na nich dochází k dopravním nehodám. Jen do 14:00 napočítali policisté jednadvacet nehod. Bude jich ale nejspíš mnohem víc, řadu z nich řidiči nenahlásili, protože škody nejsou tak vysoké.

Například za Hřebečským tunelem směrem na Moravskou Třebovou havaroval kamión s návěsem, vrazilo do něj i osobní auto. Další havárie jsou na Chrudimsku, (Vestec) a Poličsku. Teplota se pohybuje od minus tří stupňů do jednoho stupně. Vrstva nového sněhu se pohybuje od pěti do deseti centimetrů. Závěje se zatím netvoří, vítr je pouze slabý a sníh mokrý.

Motoristé musí s čerstvým sněhem nebo zbytky rozbředlého sněhu počítat na většině silnic Olomouckého kraje včetně hlavních tahů. Ve vyšších polohách na severu kraje se navíc mohou tvořit sněhové jazyky. Silničáři proto řidiče nabádají k velmi opatrné jízdě. Teploty se v ranních hodinách pohybovaly od minus šesti stupňů Celsia do nuly, dopravu místy komplikuje další sněžení nebo přeháňky deště se sněhem a také vítr.

Problémy mají zejména řidiči kamiónů, kteří jedou přes Červenohorské sedlo, hlavní spojku Šumperska a Jesenicka. K jízdě se zvýšenou opatrností však správci silnic nabádají motoristy i na dalších vozovkách v regionu.

Ve Zlínském kraji během nočních hodin napadlo pět až 15 centimetrů, nejvíce na Valašsku. Postupně sněžení polevovalo, na Vsetínsku odpoledne padal už jen drobný sníh. Přesto silničáři nabádají řidiče k opatrné jízdě.

Se zhruba stejnou nadílkou se potýkají také silničáři na severu Moravy. Silnice se ale daří udržet sjízdné, přesto by řidiči měli být opatrní. Na některých místech regionu stále sněží, ale srážky by měly podle meteorologů postupně slábnout, teploty jsou až okolo minus šesti stupňů Celsia. Meteorologové očekávají, že během dne napadne tři až osm centimetrů sněhu, na horách to může být do 20 centimetrů.

Na Frýdecko-Místecku napadlo v noci osm až deset centimetrů sněhu, v horských oblastech i více. Na cestách ošetřovaných chemicky tak zůstávají zbytky rozbředlé sněhové kaše, na úsecích krytých posypem už je ujetá vrstva sněhu.

Silnice v Brně jsou po nočním sněžení a následném chemickém posypu mokré a sjízdné bez větších komplikací. Na jihu Moravy se naštěstí kalamitní stav nekoná, napadlo pouze několik centimetrů a hlavní tahy jsou bez problémů sjízdné. Pozor by si měli řidiči dát pouze na silnicích nižších tříd ve výše položených oblastech kraje, kde může na komunikacích ležet několikacentimetrová vrstva rozježděného sněhu, kterou silničáři postupně odhrnují.

Vlna sněžení a mrazů, která tento víkend zasáhla Evropu od Británie přes Francii, Španělsko, Německo, Švýcarsko a Rakousko až do Chorvatska, si vyžádala nejméně 13 lidských životů, z toho jeden i v Česku. Strážníci našli v sobotu v Brně mrtvého bezdomovce na zastávce městské hromadné dopravy. Největší daň si sníh vyžádal v Itálii, kde pod lavinami zahynulo pět turistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám