Hlavní obsah

Česko zasáhla vlna veder, na mnoha místech padly rekordy

Česko se v pátek začalo potýkat s vlnou veder, která má podle meteorologů trvat i o víkendu a počátkem příštího týdne. V jižních, západních a severních Čechách či na Vysočině padly teplotní rekordy. Přes 34 stupňů Celsia naměřili meteorologové na Domažlicku a v Doksanech na Litoměřicku. Některé kraje vyhlásily až do odvolání zákaz rozdělávání ohňů. Záchranáři zaznamenali nárůst kolapsů a ministerstvo zdravotnictví vyzvalo k dodržování pitného režimu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tropické počasí nalákalo spoustu lidí na šlapadla na Vltavu.

Článek

Na západě Čech v pátek tropické letní počasí překonalo dosavadní regionální teplotní rekord. Ve Staňkově na Domažlicku naměřili odpoledne meteorologové 34,1 stupně Celsia. Dosavadní západočeský rekord pro 3. červenec byl z roku 1994 ze Stříbra na Tachovsku. Jednadvacet let starý teplotní rekord překonalo i počasí v Plzni - Bolevci, kde se teplota vyšplhala na 34 stupňů Celsia.

Také na jihu Čech padaly teplotní rekordy, nejstarší v Nadějkově na Táborsku. Tam přístroje naměřily 30,7 stupně Celsia, o pět desetin více než před 57 lety. Teplotní maxima pro 3. července padla také na Šumavě ve Vyšším Brodě, ve Vimperku a v Lenoře.

Na severu Čech zaznamenali rekordy na čtyřech místech. Vůbec nejtepleji bylo v rámci Ústeckého a Libereckého kraje v Doksanech na Litoměřicku, kde meteorologové naměřili 34,6 stupně Celsia. Nejvyšší teploty naměřili meteorologové i na třech místech na Vysočině. V Hubenově na Jihlavsku bylo 31,5 stupně Celsia, dosavadní rekord z roku 2008 je 29,4 stupně.

Výstraha před požáry

Meteorologové kvůli horkému počasí bez dešťů vydali výstrahu před požáry. O víkendu má rtuť teploměru vyšplhat až na 34 stupňů Celsia, v pondělí a úterý mohou na některých místech teploty dosáhnout i 37 stupňů. Zákaz rozdělávání a udržování ohně platí od pátku až do odvolání v Jihomoravském či Pardubickém kraji. Lidé také nesmějí odhazovat hořící nebo doutnající předměty a používat zábavní pyrotechniku v lesních prostorech, jejich okolí, na suché trávě nebo na zemědělských plochách.

Vedra ohrožují hlavně kardiaky, lidi s nemocemi ledvin a seniory. Riziková jsou ale i pro malé děti, těhotné a kojící ženy a pro lidi užívající léky na depresi či nespavost. Ministerstvo zdravotnictví vyzvalo občany k dodržování pitného režimu, každý by měl vypít dva až tři litry tekutin za den. Hlídat je nutné pitný režim zejména malých dětí, předejít dehydrataci organismu je ale důležité u všech věkových skupin.

Počet kolapsů se zvýšil

Přibývá pacientů, kteří kvůli horku zkolabovali a museli vyhledat lékařskou pomoc. Desetiprocentní nárůst počtu kolapsových stavů již zaznamenali například moravskoslezští záchranáři. S ohledem na předpověď počasí a avizované tropické teploty záchranáři očekávají, že se počet lidí se zdravotními problémy bude dále zvyšovat. Také na Vysočině zasahovala záchranná služba u řady případů, kdy si zejména starší lidé stěžovali na problémy způsobené vysokými teplotami.

Tropické teploty trápí i řidiče městské hromadné dopravy či skláře. Polovina domů a bytů v Česku se pak kvůli špatné izolaci v létě přehřívá. Lidé hledají útočiště na koupalištích, ve velkém také začali nakupovat klimatizace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám