Hlavní obsah

Česko zasáhla tropická vedra, v Praze teplo poničilo koleje

– Praha

Pondělní teploty byly na řadě míst Česka tropické. Šestatřicetistupňovou hranici překročily na dvou místech. Vůbec nejtepleji bylo v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku, teploměr tam ukázal 36,8 stupně. O šest desetin stupně méně naměřili ve středočeských Dobřichovicích. V pražské Libni vysoké teploty poničily tramvajové koleje.

Foto: Milan Malíček, Právo

V Havlíčkově Brodě v pondělí padlo maximum pro 11. červenec, které pocházelo z roku 1922. V pondělí tam naměřili 34,2 stupně.

Článek

Odpolední teploty na většině území vystoupily na 31 až 35 stupňů, v Karlovarském kraji na 28 až 31 stupňů. "Nejtepleji bylo na jižní Moravě a v Polabí," uvedli meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ)..

Nad tropickou pětatřicítku se teplota vzduchu vyšplhala například v Brně-Žabovřeskách, na letišti v Pardubicích či ve Velkém Meziříčí. Rovných 35 stupňů meteorologové naměřili v Hradci Králové a Čáslavi.

Nové maximum pro 11. červenec mají po dnešku na více než čtvrtině stanic, kde se teplota vzduchu měří 30 a více let.

Rekordní tabulky přepisovali například v Pardubicích, Ostravě-Porubě, Šumperku nebo na meteorologické stanici v Olomouci-Holicích.

Teploty nad územín ČR v pondělí v 15:00

V Havlíčkově Brodě padlo dokonce maximum pro 11. červenec, které pocházelo z roku 1922. V pondělí tam naměřili 34,2 stupně, zatímco před 94 lety to bylo o stupeň méně. Jen o dva roky mladší rekord pro dnešní den padl i v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku, kde teplota vystoupala až na 33,3 stupně Celsia.

Poničené koleje v Praze

V pražské Libni vysoké teploty poničily tramvajové koleje. V Zenklově ulici nejezdily tramvaje v úseku mezi Bulovkou a Vosmíkových, a to od 14:37 do 17:17, uvedl technický ředitel DPP Jan Šurovský.

"Vlivem horka a historicky špatné technologie došlo k závadě na kolejích. Na místo dorazili naši zaměstnanci a kolejnici upravili tak, aby po ní mohly tramvaje opět jezdit," řekl.

V úseku byla pro řidiče osazena nová značka a tramvaje tudy musí jezdit pomalu.

Kolejnice jsou totiž v Zenklově uloženy v tzv. BKV panelech, které byly kdysi vyráběny v Maďarsku - kolejnice jsou na panelech umístěny v jakýchsi korytech. Vlivem horka se jejich kov roztáhl a dostal se ven z panelového podloží.

Poničený úsek trati v Zenklově ulici patří podle Šurovského mezi nejponičenější tratě v Praze. "Dnešní vedro nám jen potvrdilo nutnost, začít s opravou této trati," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám