Hlavní obsah

Česko začne s Ruskem opatrně vyjednávat

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko předalo Rusku nótu a žádá o zahájení diplomatických jednání. Obě země by si měly vyjasnit současné spory, a to nejen kvůli přesunu sochy maršála Koněva v Praze 6. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) zároveň požádal opozici o čas na diplomatická jednání.

Foto: Novinky

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD)

Článek

„Dnes jsme ruské straně předali nótu s návrhem na zahájení konzultací v souladu s článkem 5 smlouvy o přátelských vztazích a spolupráci s Ruskem. Jedná se o první formální návrh jednání tohoto druhu mezi oběma stranami, dosud o této možnosti ruská strana hovořila pouze v médiích,” prohlásil na jednání pléna Sněmovny ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Reagoval tak na výzvy TOP 09, která požadovala, aby se na jednání Sněmovny řešilo vměšování Ruska do vnitřních záležitostí Česka.

Babiš: Česko si nenechá líbit vměšování cizích mocností

Domácí

„Vláda by měla zaujmout jasné stanovisko a je na místě vyhoštění ruských zpravodajců pod diplomatickým krytím,” prohlásila šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Petříček ale opozici žádal o čas a prostor řešit spory s Ruskem diplomatickou cestou.

Rudá armáda přijela na konci války do již svobodné Prahy, míní Hřib

Domácí

„Chtěl bych požádat poslance o prostor na diplomatická řešení. Politizace těchto témat může být spíše kontraproduktivní a může přijít na řadu, až když vyčerpáme diplomacii a smlouvy, které se obě strany zavázaly dodržovat,” prohlásil Petříček.

A dodal, že on i premiér Andrej Babiš se proti porušování mezinárodních smluv a proti všem aktům, které se chápou jako vměšování do demokratického chodu země, již vymezili.

Je tu Rus, který má za úkol mě a Hřiba zlikvidovat, řekl starosta Kolář

Domácí

Vztahy mezi oběma zeměmi se vyhrotily poté, co starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) rozhodl přesunout sochu maršála Koněva z náměstí v Bubenči. Rusům vadí i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), a to mimo jiné kvůli přejmenování náměstí, kde sídlí ruská ambasáda, po zavražděném ruském opozičním politikovi Borisi Němcovovi.

Ruská ambasáda na náměstí Borise Němcova? Absurdní, zlobí se Moskva na Prahu

Evropa

Hřib, Kolář i starosta pražských Řeporyj Pavel Novotný (ODS) mají nyní policejní ochranu. Novotný zase Rusům vadí kvůli plánovanému pomníku vlasovcům v Řeporyjích. Kolář zároveň minulý týden uvedl, že je v Česku muž, který ho má zlikvidovat.

Týdeník Respekt minulý týden s odvoláním na neupřesněné zdroje píše, že pracovník ruských tajných služeb údajně vybavený jedem ricin přicestoval před čtyřmi týdny do Česka s diplomatickým pasem a na letišti ho vyzvedlo auto ruské ambasády. České bezpečnostní složky podle Respektu vyhodnotily přítomnost muže jako bezpečnostní riziko pro Hřiba a Koláře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám