Hlavní obsah

Česko vakcíny má, ale neočkuje

Ačkoliv od vládních špiček zaznívalo, že se pomalu očkuje kvůli nedostatku vakcín, desítky tisíc jich do Česka během posledních týdnů dorazily. Ty od firem Moderna a AstraZeneca, kterou by mohli očkovat i praktici, jsou navíc méně náročné na skladování, ale i tak se využil jen zlomek. Důvodů je podle kabinetu vícero.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO)

Článek

Vakcíny AstraZeneca dorazilo zatím celkem 40 tisíc dávek. Vyočkováno ale bylo podle dat ministerstva zdravotnictví doposud jen 2777 z nich, tedy 6,9 procenta, z toho většina ve Středočeském kraji. Ve čtvrtek má dorazit navíc dalších 53 tisíc dávek.

Mírně lepší je situace u vakcín firmy Moderna, kterých bylo doposud použito 15 procent, a sice 22 tisíc z 140 tisíc obdržených dávek, které podle ČTK do země přibližně dorazily. Následující týden i zde očekává resort další dodávku, a to 44 tisíc vakcín.

Vakcína proti koronaviru pro děti? Vědci otestují AstraZeneku

Koronavirus

Problémy s distribucí

Již dříve se mluvilo o tom, že se vyskytly obtíže při výběru distributora. To nyní potvrdil i premiér Andrej Babiš (ANO), který bude chtít slyšet podrobnosti na čtvrtečním setkání Integrovaného řídícího týmu.

„Byl tam problém s vyhodnocením nebo vysoutěžením distributora. AstraZeneca je distribuována na základě výběrového řízení pojišťovny. Pfizer/BioNTech a Moderna jsou dodávány přímo dodavatelem do očkovacích center. Je to jiný způsob distribuce,“ řekl Novinkám.

Vakcína AstraZeneca je v Česku týden, dostalo ji 175 lidí. Očkování nevázne, hájí se resort

Domácí

Babiš se však neobává toho, že by vakcíny přišly nazmar. „Zájem o ně je velký a zítra ráno se dozvím způsob, jak bychom měli očkovat učitele. Dospěli jsme k názoru, že je potřeba naočkovat učitele, aby se děti mohly vrátit do škol,“ dodal.

Blatný: Obavy jsou zbytečné

Dalším důvodem, proč část dávek zatím nebyla využita, je podle ministerstva zdravotnictví i to, že se někteří lidé nechtěli nechat vakcínou AstraZeneca očkovat, jelikož ji nedůvěřují.

Podle šéfa resortu Jana Blatného (za ANO) k tomu ale není důvod. „Vakcína je spolehlivá a chrání očkované před závažným průběhem nemoci a úmrtím,“ řekl na středeční tiskové konferenci. Právě rychlost vakcinace je však podle odborníků zásadní pro návrat země k normálu.

Firma si namastila kapsu na vakcíně pro Ukrajinu

Evropa

Například v Izraeli, který je v přepočtu na obyvatele světovým lídrem v očkování, byla naočkována téměř polovina z osmi milionů obyvatel. V neděli by zde proto měly otevřít obchody, posilovny, hotely a řada kulturních zařízení. Některá místa však budou přístupná pouze lidem, kteří byli očkováni nebo nemoc prodělali.

Reklama

Výběr článků

Načítám