Hlavní obsah

Česko v noci znovu zasáhnou silné bouřky, varovali meteorologové

Novinky, Jaroslav Soukup

Část Čech a celou Moravu zasáhnou v noci z úterý na středu silné bouřky doprovázené vydatnými srážkami. Frontální systém bude postupovat přes Moravu a Slezsko dále k východu a podle meteorologů jej mohou doprovázet přívalové deště, které opět mohou zvednou hladiny menších toků. Nové varování vydal v úterý v poledne Český hydrometeorologický ústav.

Foto: ČTK

Článek

Výstražná informace před vydatnými srážkami, v nichž může během 12 hodin spadnout až 60 milimetrů srážek, platí pro celou Moravu, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický a Královehradecký kraj.

Srážky by měly zasáhnout především oblast Novohradských hor, Šumavy, Českomoravské vrchoviny, Orlických hor a Jeseníků.

V povodí Malše hrozí znovu 3. stupeň

Meteorologové předpokládají, že zejména na menších tocích může dojít k výraznému vzestupu hladin. V povodí Malše by ve středu v ranních hodinách mohlo dojít k dosažení třetího stupně povodňové aktivity. Na ostatních tocích by se mělo jednat o nižší stupně. Srážky bude doprovázet silný vítr, který může v nárazech dosahovat rychlosti až 90 kilometrů v hodině.

Frontální systém přinese do ČR nejen srážky, ale také ochlazení. "Srážky na frontě budou trvalejšího charakteru, během noci na středu naprší kolem 20 mm, v bouřkách se vyskytnou přívalové deště, během kterých spadne až 60 mm srážek," řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. [celá zpráva]

Povodně trápily Českou republiku již v uplynulých 14 dnech. Nejprve udeřily na severu Moravy na Novojičínsku, následně v jižních Čechách a naposledy se v sobotu blesková povodeň prohnala obcemi na Děčínsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám