Hlavní obsah

Česko potěšily první centimetry sněhu

PRAHA

První centimetry sněhu napadaly v sobotu a neděli na českých a moravských horách. Meteorologové přitom lyžařům vzkazují: těšte se, počasí vám bude v následujících dnech přát. Připomínají zároveň, že letos se nástup zimy poněkud opozdil.

Foto: Jan Kaše

Nad bývalou obcí Stodůlky

Článek

Na Churáňově na Šumavě napadalo od sobotního odpoledne zhruba sedm centimetrů sněhu.

První vločky tam zaznamenali sice již v říjnu, poprašek ale rychle tál. Nynější sněhová nadílka je první, která zůstává ležet na zemi.

Krkonoše opět dražší

Na první lyžaře se připravují také Krkonoše. Tamní provozovatelé vleků a lanovek uvádějí, že vydrží-li chladné počasí, rozmístí v příštím týdnu na sjezdovky sněhová děla.

Nepříznivou zprávou pro našince je skutečnost, že zimní záliby opět podraží. Více za vleky a lanovky tam zaplatíme ve všech největších střediscích: Špindlerě Mlýně, Černé hoře u Janských Lázní i v Peci pod Sněžkou.

Například skiareál ve Špindlerově Mlýně zdraží jednodenní jízdenky pro dospělého v hlavní sezoně od Vánoc do poloviny března z 550 na 650 korun. Ve vedlejší sezoně lyžaři zaplatí 550 korun, tj. o 60 korun více než minulou zimu.

Sníh na severu Čech

Až deset centimetrů sněhu napadlo v noci na dnešek a ráno v nejvyšších polohách Libereckého kraje.

Sníh je měkký a rozbředlý.

Sněží také v Ústecké kraji. "Dopoledne vydatně sněžilo, a tak jsme se sypači vyjeli zejména na hlavní tahy k hraničním přechodům," řekl dispečer Správy a údržby silnic Ústeckého kraje. Silnice podle něj ale ještě nebyly promrzlé, a tak jsou již čisté.

"Byla to taková malá rozcvička na to, co na nás nyní čeká," poznamenal.

Sypače jezdily v Jeseníkách

Do terénu o víkendu vyrazili i silničáři ze Šumperska a Jesenicka. V nejvyšších moravskoslezských horách sněží od sobotního večera.

Sjízdnost všech silnic na severu Olomouckého kraje je ale dobrá. V sobotu musely vyjet dva sypače na Ramzovské a Červenohorské sedlo.

"Dnes provádíme posyp opět na Červenohorském sedle a dále u Skřítku," uvedl dispečer. Doplnil, že silnice jsou po posypu většinou holé a mokré.

Silničáři: jsme připraveni

Silničáři v celém Česku i letos tvrdí, že jsou na zimu připraveni. Již nyní varují řidiče před vytvářením sněhových jazyků ve výšce nad 800 metrů.

Český hydrometeorologický ústav předpovídá, že sněžit bude dnes v ČR ve výškách nad 500 metrů. Nejvyšší denní teploty dosáhnou čtyř až osmi stupňů Celsia, v 1000 m na horách bude nula.

V pondělí by mělo sněžit i ve výškách nad 500 metrů. Prvních vloček, i když smíchaných s deštěm, se dočkají také obyvatelé nížin. Denní teploty se budou pohybovat od dvou do šesti stupňů Celsia.

Konečný nástup zimy se odhaduje na přelom listopadu a prosince.

Anketa

Chystáte se letos na lyžování v ČR?
Ano
39,1 %
Raději pojedu do zahraničí
23 %
Rád/a bych, ale je to drahé
15,3 %
Nelyžuji
22,6 %
Celkem hlasovalo 1503 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám