Hlavní obsah

Česko dá běloruské sprinterce vízum. Může přiletět vládním speciálem, nabízí funkcionář

– Praha • Aktualizováno

Česko nabídne podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka běloruské běžkyni Kryscině Cimanouské vízum, aby se vyhnula nucenému návratu do vlasti. Čtyřiadvacetiletou sportovkyni a rovněž kritičku režimu prezidenta Alexandra Lukašenka podle jejích slov nutí předčasně se vrátit z olympijských her v Tokiu do vlasti.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Běloruská atletka Kryscina Cimanouská na tokijském letišti s japonskými policisty

Článek

Cimanouská (24) měla závodit v pondělí v běhu na 200 metrů, ale běloruský tým ji v neděli odvezl na letiště. Agentuře Reuters sprinterka řekla, že byla vyhozena po stížnostech na trenéry.

Běloruskou sprinterku nutili funkcionáři odletět z olympiády. Japonci ji odvezli na bezpečné místo

Svět

„Situaci kolem běloruské sprinterky Krysciny Cimanouské považuji za skandální. ČR je připravena pomoci. Po dohodě s premiérem a ministrem vnitra jí nabízíme vízum ke vstupu na území, aby se u nás mohla ucházet o mezinárodní ochranu. Naše ambasáda v Tokiu je také připravena pomoci,” informoval Kulhánek na Twitteru.

V otevřeném dopise k pomoci vládu vyzval předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser. Podle něho by v případě udělení azylu mohla Cimanouská přicestovat do ČR vládním speciálem, kterým se budou do vlasti vracet čeští reprezentanti

Sbal se, máš na to 40 minut. Sprinterka popsala, jak ji Bělorusko poslalo z olympiády pryč

Svět

Olympijský běloruský tým oznámil, že sprinterku odhlásili kvůli emočnímu a psychickému rozpoložení, uvedla BBC. Sportovkyně se domů vrátit nechce, chtěla v pondělí startovat.

„Do Běloruska se nevrátím,” řekla podle agentury Reuters přímo v letištní hale novinářům.

Cimanouská dříve veřejně kritizovala jak režim, tak běloruské sportovní funkcionáře.

Dělá jen problémy. Běloruský výškař podporuje snahu poslat sprinterku domů

Evropa

Podle svého nynějšího vyjádření v Japonsku se případného letu do Běloruska bojí. Sprinterka v Japonsku zavolala policii, která ji po několika hodinách strávených na letišti odvezla na bezpečné místo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám