Hlavní obsah

Česko je připraveno přispět Jordánsku 100 milióny na uprchlíky

Novinky, Barbora Zpěváčková

Česká republika je připravena v příštím roce pomoci Jordánsku 100 milióny korun na řešení uprchlické krize. Současně s tím ČR poskytne pětileté stipendium studentům z řad uprchlíků, kteří jsou v Jordánsku. V sobotu to před setkáním se svým jordánským protějškem Abdalláhem Ensúrem a jordánským králem Abdalláhem II. oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Do konce roku přiletí do Česka tři rodiny, jejichž děti se tu budou léčit. Celkově by pak v letošním roce měla být do ČR přesídlena až osmdesátka uprchlíků z Jordánska.

Jedná se o rodiny s nemocnými dětmi. Do Jordánska by současně měly v rámci projektu Medevak odjet dva lékařské týmy z pražské Nemocnice Na Bulovce, které budou na místě pomáhat uprchlíkům

Premiér Bohuslav Sobotka v sobotu odletěl na státní návštěvu Jordánska, kde by měl navštívit také uprchlický tábor Za’tarí, na který ČR poskytla materiální a finanční pomoc.

Na humanitární pomoc syrským uprchlíkům v Jordánsku včetně uprchlického tábora Za’taría hostitelským komunitám vydala Česká republika v letech 2012 až 2014 zhruba 30 miliónů korun. Letos ČR na uprchlíky poslala 45 miliónů, peníze byly určeny na rozvoj infrastruktury v uprchlickém táboře Za’tarí.

„Přímo na místě se chci přesvědčit, jak byly peníze využity, a zároveň vidět podmínky v jednom z největších uprchlických táborů,” uvedl Sobotka.

Třetí největší počet uprchlíků

Na území Jordánska se po Turecku a Libanonu nachází třetí nejvyšší počet uprchlíků ze Sýrie.

Dalšími tématy jednání s jordánskými představiteli budou spolupráce v obranné a bezpečnostní oblasti, rozvojová a humanitární pomoc nebo aktuální bezpečnostně politická situace v regionu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám