Hlavní obsah

Česko je podle většiny lidí zkorumpovaným státem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Většina Čechů - 64 procent - pokládá svůj stát za zkorumpovaný. Přestože mají lidé pocit, že žijí ve zkorumpované zemi, 81 procent z nich spoléhá na to, že právě stát bude proti úplatkářství bojovat. Vyplývá to z výsledků mezinárodního průzkumu agentury GfK, který v úterý jeho autoři představili novinářům.

Foto: Kateřina Ostradecká
Článek

Průzkumu se zúčastnili občané 14 států střední a východní Evropy.

Češi vnímají jako nejzkorumpovanější prostředí úřady. O výskytu korupce v této oblasti je nyní přesvědčeno 37 procent českých občanů. Oproti roku 2001 je to takřka dvakrát více. Úplatkářství kvete podle dotázaných také ve zdravotnictví, na soudech či v řadách policie. Jako nejméně korupční prostředí je v české společnosti vnímána armáda a bankovní sféra. Velký posun nastal po listopadu 1989 - zatímco v komunistickém režimu byly podle lidí nejvhodnějším prostředím pro dávání a braní úplatků obchody, nyní vnímají jako nejvíce zkorumpované úřady a státní správu vůbec.

Korupce jako součást státního aparátu

Tři pětiny občanů soudí, že korupce je součástí státního aparátu, a 81 procent respondentů je přesvědčeno o tom, že zkorumpovaní politici, úředníci a podnikatelé tvoří propojenou síť a vzájemně se podporují. Lidé sice vnímají korupci velmi citlivě a kriticky, sami ale proti ní bojovat nechtějí.

Korupční chování by policii nahlásilo jen 18 procent dotázaných, většina lidí by si takovou událost nechala pro sebe, nebo by se svěřili jen svým blízkým. "Vypadá to, že populace dává od korupce ruce pryč a nechává potírání na státu," řekl na tiskové konferenci Ladislav Klika z GfK. Trochu větší ochotu dávají lidé najevo pokud jde o zapojení do kolektivní akce - například pouliční demonstrace by se zúčastnilo 34 procent Čechů.

Třetina Čechů uplácela

Za samozřejmé nebo běžné považuje úplatky 61 procent české populace, přičemž průměr v celém sledovaném regionu dosáhl úrovně 41 procent. Jen asi desetina českých občanů považuje dávání úplatků za zcela zbytečné. Osmapadesát procent respondentů uvedlo, že nikdy nedali úplatek, k poskytnutí úplatku se přiznala více než třetina Čechů.

Ředitelka české pobočky společnosti Transparency International Adriana Krnáčová připomněla, že podle výsledků indexu vnímání korupce se Česká republika loni umístila na 54. místě z celkem 133 hodnocených zemí. Tento žebříček každoročně hodnotí, jak podnikatelé, analytici a akademičtí pracovníci vnímají korupční prostředí ve své zemi. Krnáčová uvedla, že poslední tři roky je Česko zhruba na stále stejné úrovni.

Reklama

Související témata:

Související články

V žebříčku korupce je ČR na 54. místě

Ve většině zemích, které 1. května přistoupí k Evropské unii, bují korupce. Tvrdí to mezinárodní organizace Transparency International (TI) v zprávě zveřejněné...

Výběr článků

Načítám