Hlavní obsah

Česko je na prahu chřipkové epidemie, počty nemocných stouply o čtvrtinu

• Aktualizováno

Počty pacientů s respiračními chorobami za poslední týden vzrostly o čtvrtinu. Aktuálně je nemocných 1447 osob na 100 000 obyvatel, plyne z dat Krajské hygienické stanice Libereckého kraje. Hranice epidemie je od 1500 nemocných na 100 000 lidí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V Evropě hlásí epidemii chřipky nyní 16 zemí, za poslední týden přibylo dalších šest. Kromě všech skandinávských zemí je mezi nimi kompletní jižní a jihozápadní pobřeží kontinentu, Slovinsko a pobaltské země.

V loňské sezoně 2017/2018 s vážným průběhem chřipky skončilo v nemocnici přes 660 lidí, z toho zhruba 260 v souvislosti s chřipkou zemřelo. Podle odborníků ale všichni pacienti s chřipkou nejdou k lékaři, a ne všichni lékaři chřipku hlásí krajským hygienickým stanicím. Čísla je tak třeba vynásobit až desetkrát, aby odpovídala realitě.

Počty nemocných na 100 000 obyvatel ČR
Kalendářní týden1.2.3.4.
Počet840109611581447
Zdroj: hygienické stanice a Státní zdravotní ústav

Chřipkové viry se dělí na typy A, B a C a jejich podtypy. Proti nemoci je dostupné očkování, které lékaři doporučují na podzim zejména seniorům a chronickým pacientům. Odborníci očkovací vakcínu pro následující sezonu sestavují podle odhadů, jaké typy viru budou v sezoně kolovat. Očkovat proti chřipce se v Česku nechává každoročně jen asi pět až deset procent dospělých a pět procent dětí, což je jeden z nejhorších podílů v Evropě.

Chřipka

Virové onemocnění, které se nejčastěji projevuje horečkou, suchým dráždivým kašlem, bolestmi hlavy, za očima, bolestmi svalů, kloubů a celkovou únavou. typické je nechutenství, může se objevit i zvracení.

Běžné virové infekce, klasická "nachlazení" se projevují jako rýma nebo kašel. Při chřipce člověk rýmu nemá.

Komplikacemi chřipky jsou záněty průdušek, zápal plic i zhoršení chronických onemocnění. Druhotně se může přidat i bakteriální zánět nosních dutin.

Více zde.

Chřipka se od běžné virózy liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia. „Protože se chřipka přenáší při kašli, kýchání a smrkání, je dobré omezit pobyt v prostorách s velkou koncentrací lidí, jako jsou MHD a obchodní centra. Není vhodné sdílení nápojů a příborů nebo předávání mobilních telefonů. Samozřejmostí musí být časté a důkladné mytí rukou,“ uvedl viceprezident České lékárnické komory Aleš Krebs.

Reklama

Související témata:

Související články

Bylinky jako pomoc při chřipce

Znáte to asi všichni. Večer uléháte zdraví, ráno se ale probudíte unavení, bolí vás celé tělo, svaly, klouby, motá se vám hlava, nosní dutiny jsou ucpané...

V Česku nastupuje chřipková epidemie

Nastupující epidemie chřipky, hodnotí situaci v Česku na konci třetího kalendářního týdne letošního roku Státní zdravotní ústav (SZÚ). Nemocných je asi 1158 na...

Výběr článků

Načítám