Hlavní obsah

Česko chce ze Švýcarska získat miliardy z Mostecké uhelné společnosti

• Aktualizováno

Odpovědní ministři se v pátek sešli s premiérem Petrem Nečasem (ODS) na jednání o tom, jaký postup česká strana zaujme k 12 miliardám, které zabavilo Švýcarsko v souvislosti s privatizací Mostecké uhelné společnosti (MUS). Do jednoho týdne bude státním zastupitelstvím vypracována anotace skutků, na jejímž základě ministerstvo financí vypracuje žalobu, kterou se připojí k procesu. Ve hře jsou podle Nečase čtyři varianty.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas po jednání vlády o MOS

Článek

Nečas uvedl, že česká strana preferuje buď připojení k trestnímu řízení, nebo vstup do procesu skrze civilní řízení. Dalšími možnostmi by bylo připojit se k žalobě o část škody, případně žádat náhradu škody čistě v civilním řízení.

Česká strana vytvoří speciální tým, který se na proces zaměří. Premiér uvedl, že ve Švýcarsku si Češi najmou advokátní kancelář, která ji bude zastupovat. Jasněji by mělo být během několika týdnů.

Úřady se přou, kdo pochybil

Ministerstvo financí, do jehož kompetencí by tato agenda spadala, doposud tvrdilo, že se do procesu nemůže zapojit, aniž by byla doložena škoda, která státu vznikla. "Nemůžete vymáhat odškodné za zlomenou nohu, když jste si žádnou nezlomili," připodobnil postoj svého úřadu před jednáním ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Dosavadní postup v kauze v minulých dnech kritizovala vicepremiérka a předsedkyně vládního výboru pro boj s korupcí Karolína Peake (VV). Podle ní se již ČR může k žalobě připojit pouze v rámci civilní žaloby. To odmítá ministerstvo financí a argumentuje právní analýzou.

Nejvyšší státní zastupitelství ale prohlásilo, že ČR může o náhradu škody usilovat jen v civilním řízení. Vrchní státní zastupitelství v Praze upřesnilo, že podle sdělení švýcarských orgánů lze se souhlasem soudu spojit civilní řízení s řízením trestním, k tomu je však potřeba doložit, jaké skutečnosti České republice bránily se připojit se svým nárokem již v řízení trestním.

Kauza se prošetřuje léta

Švýcarská prokuratura koncem října informovala, že viní sedm lidí, většinou Čechů, z finančních machinací v souvislosti s nejmenovanou významnou energetickou společností.

Vyšetřování Švýcaři otevřeli v červnu 2005 kvůli podezření, že z MUS byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze. Významná část majetku byla podle obžaloby převedena do Švýcarska a "vyprána". Obžaloba zahrnuje skutky kvalifikované jako praní špinavých peněz, nekalá správa, podvod a falšování listin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám