Hlavní obsah

Česko by mohlo Jordánsku darovat milióny nábojů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česko by mohlo Jordánsku darovat milióny kusů munice do útočných pušek a kulometů. Ve středu to uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). O záměru bude brzy rozhodovat vláda. Do Ammánu by mělo putovat 3,8 miliónu kusů nábojů pro útočné pušky a tři milióny nábojů pro kulomety. Česko chce municí za 14 miliónů korun podpořit jordánské ozbrojené a bezpečnostní síly.

Foto: Michal Kvapil , Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Jordánsko je stabilním aliančním partnerem. Na Blízkém východě je to ostrůvek relativního klidu," odůvodnil záměr darovat Jordánsku munici Stropnický. Poznamenal, že jordánské království se zásadním způsobem vymyká zažité představě blízkovýchodní země.

"A je potřeba ji v tom podpořit," podotkl s tím, že Jordánsko má například několik žen v hodnosti generál. Země je také součástí koalice bojující proti takzvanému Islámskému státu a na svém území se stará asi o dva milióny uprchlíků.

O převoz by se postaralo Jordánsko

Převoz munice Česko platit nebude. Přepravit by ji mělo Jordánsko vlastními silami, nebo za využití nákladních letounů USA nebo Velké Británie. Stát by se tak mělo podle Stropnického v řádu několika měsíců. Vláda by se materiálem podle něj měla zabývat v blízké době.

Do Jordánska má putovat munice, o jejímž vyřazení z užívání v české armádě už bylo podle informací ČTK rozhodnuto. Darováno má být 3,8 miliónu nábojů ráže 7,62 milimetru vzor 43 pro útočné pušky a tři milióny nábojů ráže 7,62 milimetru vzor 59 pro kulomety. Menší část z nich bude s takzvanou stopovkou, která umožňuje sledovat dráhu letu vypálené střely, a další náboje budou obsahovat průbojně-zápalné střely.

Česko už v minulosti podobným způsobem darovalo několik tun munice Iráku. Kurdové tak prostřednictvím centrální vlády například dostali osm miliónů nábojů do kulometů a 5000 střel do protitankových zbraní RPG7. Letos by na pomoc iráckým a kurdským bojovníkům mělo putovat z Česka více než 6000 samopalů.

Reklama

Výběr článků

Načítám