Hlavní obsah

Lipavský: Česko chce během předsednictví EU řešit odstřihnutí od ruské ropy

Česká republika bude během předsednictví Radě Evropské unie usilovat o otevření debaty o zastavení dovozu ropy z Ruska a o minimalizaci vztahů. Po jednání ministrů zahraničí formátu Central 5 (ČR, Slovensko, Maďarsko, Slovinsko a Rakousko) to uvedl český ministr Jan Lipavský (Piráti).

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Setkání ministrů zahraničí zemí skupiny Central 5. Zleva slovinský ministr Anže Logar, šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó, ministr zahraničí České republiky Jan Lipavský, slovenský ministr Ivan Korčok a rakouský ministr Alexander Schallenberg.

Článek

„Během našeho předsednictví bych chtěl pokročit v diskusi o zastavení dovoz ropy z Ruska,” uvedl Lipavský s tím, že je třeba styky s Ruskem minimalizovat.

Ukrajina musí být podle něj povzbuzena k členství v EU, a Česko proto hodlá uspořádat během předsednictví dárcovskou konferenci.

Maďarský ministr Péter Szijjártó konstatoval, že jeho země se nehodlá ve válce na Ukrajině angažovat, byť hájí svrchovanost Ukrajiny.

Připomněl, že země sice podpořila všech pět balíčků sankcí, nicméně kvůli energetické bezpečnosti země nemohou prý Maďaři souhlasit se sankcemi tykajícími se ropy či zemního plynu.

Lipavský: Debata o sankcích není vůbec jednoduchá, ale politická vůle v EU je

Domácí

„Chceme zaručit bezpečné dodávky energie do Maďarska,” dodal.

Slovenský protějšek Ivan Korčok připomněl, že země bude potřebovat čas, aby se mohla odstřihnout od závislosti na ruském plynu a ropě.

Na rozdíl od Maďarska hodlají Slováci i nadále Ukrajinu podporovat i vojenským materiálem.

Slovinský ministr Anže Logar vyslovil naději, že se EU v případě potřeby shodne na dalším balíčku sankcí. Nelze podle něj opakovat chyby, kterých se Unie dopustila po anexi Krymu v roce 2014.

Lipavský: Rusko není žádná supervelmoc

Válka na Ukrajině

Za Rakousko vystoupil na tiskové konferenci Alexander Schallenberg, který připomněl pondělní jednání rakouského kancléře Karla Nehammera s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Zmínil i důležitost solidarity a koordinace uprchlické vlny. I on počítá s dalšími sankcemi, byť podle něj je třeba přijímat takové sankce, které citelněji zasáhnou Rusko než jeho zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám