Hlavní obsah

Českem se šíří králičí mor, vakcína bude už v srpnu

Právo, Stanislav Ptáčník

Přestože v centru zájmu chovatelské veřejnosti jsou v současnosti veterinární opatření přijímaná proti šíření afrického moru prasat, tuzemským chovatelům králíků dělá nemenší starosti jiný mor. Zajímá je, jak mohou uchránit své chovy před novým virem králičího moru, odborně označovaného jako RHDV2. Vakcína by měla být dostupná od 16. srpna.

Foto: Foto archiv ČTK

Ilustrační foto

Článek

Virus byl poprvé zaznamenán ve Francii v roce 2010. Od té doby se šíří hlavně západní Evropou, kde nahrazuje původní cirkulující kmeny. Letos v červenci se virus poprvé objevil také v ČR a jeho výskyt byl potvrzen i laboratorně. Nejprve se objevil na západě a severu Čech, byl však zaznamenán například i na Mladoboleslavsku, na Jihlavsku a jinde.

Jak Právu řekl MVDr. Miroslav Martinec, zastupující předseda ústřední odborné komise pro chov králíků z Českého svazu chovatelů, na rozdíl od dřívějšího nový virus postihuje všechny věkové kategorie králíků, tedy i mláďata. Průběh onemocnění je podle dosavadních poznatků pomalejší a úmrtnost je u nového subtypu naštěstí nižší. „Pokud chovateli v krátké době uhyne sto procent nevakcinovaných králíků, jde s velkou pravděpodobností o starý virus. Pokud je ale průběh nemoci pomalejší a onemocní i králíčata, mohlo by jít o nový virus RHDV2,“ vysvětlil.

Na rozdíl od původního viru, proti němuž lze chovy poměrně účinně vakcinovat, proti nové variantě zatím účinná očkovací látka k dispozici není. To by se ale mělo už brzy změnit.

Lék už je na cestě

Mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Petr Majer Právu potvrdil, že veterináři získali od Ústavu pro kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv (ÚKVBL) informaci, že již od 16. srpna by měla být na tuzemském trhu dostupná vakcína Eravac z dovozu, která by měla být proti novému subtypu viru králičího moru účinná. Veterinární správa proto doporučuje chovatelům konzultovat možnost vakcinace s místně příslušným veterinárním lékařem.

Pokud dojde k selhání účinnosti vakcinace, je vhodné informovat veterinárního lékaře, který vakcinaci provedl, případně se obrátit na ÚKVBL. Podle Martince se nyní testuje, nakolik bude proti novému viru moru účinná původní vakcína z Biovety Ivanovice.

Státní veterinární správa chovatelům králíků doporučuje, aby dbali zvýšené opatrnosti při nákupech a přesunech zvířat a aby svá zvířata chránili v rámci dostupných možností. V případě úhynu je nejvhodnější odvézt uhynulé králíky do některého z asanačních zařízení.

Mluvčí SVS připomněl, že z pohledu veterinárního zákona není králičí mor uveden v seznamu nebezpečných nákaz, a tudíž při jeho výskytu veterináři nenařizují mimořádná veterinární opatření.

S africkým morem prasat nemá králičí mor medicínsky ani regionálně mnoho společného. Pro člověka rovněž není nebezpečný, ani se na lidi nepřenáší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám